Mezőgazdaság

2018.12.19. 07:22

Kevesen választják az agrárszakmát, pedig érdemes

Az agrárium minden területét érintő stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Szent István Egyetem (SZIE).

Magyarországon az agrárképzés, felsőoktatás és kutatás szétaprózott struktúrában működik – mondta a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója.

A műsorról szóló összefoglalót a hirado.hu közölte: a portál cikkében idézte Palkovics Lászlót, a SZIE rektorát, aki kifejtette: az alapvető probléma az, hogy az agrárszakmák népszerűsége alacsony. A rektor szerint ahhoz, hogy Magyarország felemelkedjen a termelés és a hozzáadott érték mutatóiban, több agrárszakembert kellene kibocsátani, melyhez a szakma népszerűsítése szükséges. Palkovics szerint a középiskolákban végzetteket tájékoztatni kell arról, hogy milyen perspektívák állnak előttük, ha az agrárszakmában fognak elhelyezkedni.

A SZIE rektora szerint évtizedekkel ezelőtti kép él az emberekben és a diákokban arról, milyen lehet az agrárszakmában dolgozni, ez azonban már sokat változott, így szükség lenne az új kép népszerűsítésére.

Mint mondta, az elmúlt időszakban csökkent az agrárszakokra jelentkezők száma, ez a létszám a demográfiai változásoknak köszönhetően is alacsonyabb.

Pedig az agrárképzést komoly kutatói háttér is támogatja: Gyuricza Csaba elmondása szerint a NAIK 12 kutatóintézettel működik együtt, lefedve az agrárium szinte minden területét, és az intézmény számos olyan kutatást végez, amelyekkel közvetlenül tudják segíteni az agrárképzéseket részben gyakorlati helyekkel, részben pedig a gyakorlati eredményeknek oktatásba történő átadásával.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában