Újdonságok

2018.10.26. 11:46

Megvan, hogy épül fel a magyar adórendszer 2019-ben

Csökken a bankadó, olcsóbb lesz a bankszámla és a kincstári számla közötti utalás, valamint csökken a kutatók foglalkoztatási költsége.

Benyújtotta a Pénzügyminisztérium a parlamentnek a jövő évre vonatkozó, immár második adócsomagot. A nyári javaslathoz képest több ponton is változott az új adócsomag – jelentette ki Isépy Tamás közgazdász, a Századvég vezető elemzője, aki elmondta, egy-két megszorítást leszámítva, összességében előrelépést és könnyebbséget jelent az új javaslat.

A hirado.hu a Kossuth Rádióban elhangzottakra hivatkozó összefoglalása szerint a bankadó a korábbi évekhez hasonlóan 2019-ben is csökkenni fog. A csökkenésnek már jól látható eredményei vannak, míg a bankadó bevezetésekor 144 milliárd forint volt a bankok nyeresége, most már csak 65-70 milliárd forint nagyságrendről lehet beszélni – jegyezte meg Isépy Tamás a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Cél a kétszázalékos GDP-arány

Kiemelte a kutatás-fejlesztés területét, ugyanis a vállalkozási formában működő kutatóhelyek a kutatási-fejlesztési tevékenységet végző munkavállalók után csak a szociális hozzájárulási adó felét fogják megfizetni 2019-től. Ennek célja, hogy elérjük a 2 százalékos GDP-arányt az Európai Unióban, jelenleg 1,4 százalékon állunk – magyarázta a szakértő.

Bajusz Dániel, az Ernst and Young adójogi szakértője a társasági adót érintő főbb változásokról beszélt a rádió műsorában. Mint mondta, a csoportos adóalanyiság elsődleges célja a magyar társasági adóalanyok versenyképességének növelése, illetve az őket érintő adminisztrációs teher csökkentése.

Változik a kamatráfordítás mértéke

Hozzátette, egyes szabályok az európai uniós irányelveknek megfelelően változnak, például a kamatráfordítás (alultőkésítési szabály) mértéke, így az adóévben kifizetett kamat érvényesíthetőségét az adózás előtti eredmény korrigált értékéhez kötik majd 2019-től – fogalmazott Bajusz Dániel.

Isépy Tamás felhívta a figyelmet a kétgyermekes családokkal kapcsolatos változásokra is, jövőre ugyanis már 40 ezer forint lesz a kedvezmény a korábbi 30 ezer forint helyett. A csok kibővítéséről elmondta, egy nagyon kedvezményes konstrukcióról van szó, mert 2 százalékos kamat mellett vehetik fel a kétgyermekes családok a 10 milliós támogatást. Úgy véli, ennek nagy hatása lehet a jövőben a lakáspiacra, ugyanis új szereplők jelenhetnek meg a területen.

20 milliárdos megtakarítás

A bizonyos élelmiszerek áfa-csökkentése kapcsán Bajusz Dániel elmondta, a kormány szerint ez azért szükséges, mert akár 20 milliárdot is spórolhatnak a családok. Az új javaslatban az ESL és UHT tejeket a törvény 2019-től a kedvezményes 5 százalékos áfakulcs alá sorolja – jegyezte meg.

Említette, hogy a nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnőhet – mutatott rá a változás egyik pontjára a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában