tiltott hatóanyagok

2018.10.30. 12:51

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

Három, Kínából származó étrend-kiegészítőt vont ki azonnali hatállyal a forgalomból és hívott vissza a fogyasztóktól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), az intézkedés az interneten rendelt készítmények gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt vált szükségessé.

A hatóság keddi tájékoztatása szerint a próbavásárlásokra a hamis étrend-kiegészítők és gyógyszerek forgalmazása, valamint az engedély nélküli internetes patikák ellen indított nemzetközi razzia, a Pangea akció alkalmával került sor.

Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, azokban a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak – hangsúlyozta a Nébih.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriuma az interneten árusított, férfiaknak kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során három termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot, a BoomBoom növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulában tadalafilt, a Tornado és a Gold Power étrend-kiegészítő kapszulákban pedig szildenafilt.

Gyógyszer-hatóanyagok felhasználása élelmiszerben tilos, kizárólag engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg. Ráadásul a fenti hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A forgalmazóknál lévő készleteknél a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta a forgalomba hozatalt. Az eljárások folyamatban vannak, a forgalmazókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A hatóság kéri a vásárlókat, hogy a gyors intézkedések érdekében jelezzék, ha a fenti készítmények forgalmazását észlelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában