Folyamatos emelkedés

2018.09.13. 08:04

Kétszázezer forintos négyzetméterár alatt már nem lehet építkezni

Csaknem nyolc százalékkal drágultak a lakásépítés fajlagos költségei tavaly az elmúlt évhez képest, a friss Lakásstatisztikai évkönyv adatai szerint nem lehet már kétszázezer forintos négyzetméterár alatt építkezni.

A Magyar Idők csütörtöki száma szerint családi házat Budapesten, társasházi lakásokat Fejér megyében volt a legdrágább építeni. Az átlagos kivitelezési idő ugyanakkor hosszú, a családi házak építése átlagosan majdnem két évet vesz igénybe.

Országos átlagban nettó 229 ezer forintos négyzetméteráron épültek tavaly a családi házak, a társasházi lakások fajlagos építési költsége 237 ezer forintot tett ki – idézi a lap a 2017. évi évkönyvet. A statisztikai hivatal frissen publikált kiadványa szerint a legdrágább Budapesten családi házat építeni, ahol 268 ezer forint volt a tavaly jellemző fajlagos ár.

Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 243 ezer forintos négyzetméteráron lehetett építkezni, a családi házas építkezés egyik célterületének számító Pest megyében pedig 218 ezer forint volt az átlagos költség.

A legolcsóbban Somogy megyében jött ki egy egylakásos ház, ám a 212 ezer forintos négyzetméterár megtévesztő lehet, mert a Balaton partján ennél vélhetően lényegesen drágább építkezni, mint a megye délebbi területein.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában