további nyomásgyakorlás kell

2018.08.29. 09:13

Eredményes volt az almagazdák összefogása, de folytatni kell

Nagy István agrárminiszter szerint tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak a léalma felvásárlói, akiket egyértelműen az extra profit motivál.

Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelő borítja almáját a garatba a Brix-Trade Kft. sűrítménykészítő üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedőházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelőktől a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila

A gazdák az önköltségen túl nyereségre is szert kell, hogy tegyenek. Nem élhetnek csak termelésből, szövetkezniük kell a feldolgozásban is – mondta Nagy István agrárminiszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

Szabó Anett kérdésére Nagy István elmondta, hogy a korábbi, tizenhárom forintos felvásárlási árral szemben a gazdák számára a nettó húsz forintos ajánlat már megoldást jelenthet, semmi nem indokolja ugyanis a léalma alacsony felvásárlási árát. Az agrárminiszter szerint

a jég megtört, a gazdák összefogása elérte célját, ugyanakkor a nyomást tovább kell fokozni, mivel a legnagyobb felvásárló még nem engedett az árból.

A jövőre nézve a miniszter arról is beszélt, hogy az agrártárcának el kell készítenie egy olyan szerződéstervezetet, amely a piaci viszonyokat, termésmennyiségeket összehasonlítva tartalmaz egy árképletet.

A gazdák összefogásán túl a politikai szándék is megvan ahhoz, hogy a jövőben az ideihez hasonló helyzet ne alakulhasson ki: a cél az, hogy a feldolgozóüzemek végső soron termelői tulajdonba jussanak – tette hozzá Nagy István.

A teljes beszélgetést itt megtekintheti:

Borítókép: MTI Fotó / Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában