Méltatlan árak

2018.08.25. 08:00

Az osztrák multi miatt napi ötven tonnányi magyar alma rohad el a földeken

Továbbra sincs megállapodás a magyar gazdák és az osztrák felvásárló között. Az almatermelők továbbra sem hajlandók átadni a termést az osztrák cég által kínált 15 forintos áron. A gazdák közölték: ennyiért nem szedik le az almát.

Jakab István, a Magosz elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában jelezte: az osztrák ajánlat az önköltség felét sem, azaz még a szedés és beszállítás költségét sem fedezi. A szakértő úgy fogalmazott: az osztrák multi elvárta, hogy a gazdák ajándékba beszállítsák a termésüket.

Jakab István kiemelte: a helyzetet tovább nehezíti, hogy mintegy négyezer hektárnyi célültetvény van, amelyen kizárólag ipari almát termesztenek, az osztrákok azonban itt is csupán 16 forintot ajánlottak, amely szintén nem fedezi még az önköltség felét sem. Hozzátette: az osztrák felvásárló a magyar ipari almának a hatvan százalékát veszi át, azonban emellett Lengyelországban is nagyon komoly befektetéseket valósított meg.

Tönkreteszi a termelőt, szétveri a piacot, azt követően odébbáll, majd talál magának másik helyet – fogalmazott a Magosz-elnök, aki megerősítette: jelenleg is zajlanak a tárgyalások a termelők és a felvásárló között, azonban az álláspontok egyelőre nem közeledtek egymáshoz.

A tartályok üresek, őket is sürgeti az idő. Naponta több mint ötven tonna alma rohad el a földeken, ez az ő árualapja is – mondta. Hozzátette: Lengyelországban még nem indult el a szezon, az ottani árra is hatással lesz a magyar piac. Szerinte mindkét fél érdeke, hogy minél hamarabb megállapodás szülessen.

Jakab István elmondta: az étkezési alma ára is beszakadt, köszönhetően többek között a munkaerőhiánynak.

Szóba került a borászok helyzete is, ők is az alacsony felvásárlási ár miatt aggódnak. A szakértő itt is az összefogás fontosságát emelte ki elsődlegesen. Hozzátette: a kormány az első perctől segítette a gazdákat, amiben csak lehetséges volt, ez azonban a feldolgozó és a gazdák közötti kereskedelmi ügylet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában