Kétirányú készpénzforgalom

2018.07.11. 09:33

Sokan keresik a befizetős automatákat

Az első negyedévben többszörösére ugrott a befizetési forgalom az egy évvel korábbihoz képest. Az országos ATM-hálózat bővülése viszont megállni látszik, leginkább a fiókoknál végrehajtott karcsúsítások miatt.

Egyértelmű sikertörténet a készpénz befizetésére alkalmas bankjegykiadó automaták hálózatának bővítése – írja a Világgazdaság.

A lap cikkében rámutat: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikáiból az derül ki, hogy

több mint 152 milliárd forintnyi készpénzt fizettek be a magyarországi kártyabirtokosok a készpénzbefizetési funkcióval ellátott bankjegykiadó automatákba

az első negyedévben, ez több mint kétszerese az egy évvel korábbi 67,6 milliárdnak.

Bankjegyeket vesz ki egy pénzkiadó automatából (ATM) egy ügyfél
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ezek szerint

a havi átlagos befizetési forgalom már eléri az ötvenmilliárd forintot,

és ez az összeg az előttünk álló időszakban feltehetően tovább növekszik. A befizetések volumenével párhuzamosan megugrott a tranzakciók száma is: január eleje és március vége között csaknem 890 ezer alkalommal használták a pénzbefizetési funkciót az ügyfelek, szemben a 2017 első negyedévében regisztrált 409 ezerrel.

A látványos növekedés egyik mozgatórugója a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek számának gyors növekedése. Az OTP Bank – korábban kiadott közleménye szerint – áprilisban már közel 200, befizetést fogadni tudó automatát üzemeltetett országszerte, a K&H Bank hálózatában – a honlapján szereplő friss adatok szerint – több mint 200, az Ersténél 98, az UniCredit Banknál pedig 64 ilyen készülék működik.

A dinamikus növekedés másik oka, hogy az ügyfelek is egyre intenzívebben keresik és veszik igénybe a bankfiókon kívüli ügyintézési lehetőségeket:

az ATM-nél végrehajtott befizetésnél ráadásul az összeg már ugyanúgy azonnal jóváíródik a számlán, mint a pénztári műveleteknél,

és az automaták többsége a nap 24 órájában elérhető.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a befizetést aktívan használó ügyfélkör is bővül: néhány éve általában csak a nagy készpénzmennyiséggel dolgozó, kereskedelemben, vendéglátóiparban érdekelt vállalkozók éltek az akkor még jellemzően borítékos befizetési lehetőséggel, ma pedig már a lakossági ügyfelek is szívesen használják.

Az OTP Bank becslései szerint – a szolgáltató korábbi közlése alapján – a befizetések száma idén meghaladhatja az 1,3 milliót, amellyel megduplázódna a tavalyi eredmény.

„Az eddigi számok jól mutatják, hogy ügyfeleinknek egyre nagyobb az igényük a flexibilis, a bankfióki nyitvatartási időn túlmutató szolgáltatások iránt.

Különösen igaz ez a fiatalabb generációkra és azokra a vállalkozásokra, amelyek nem tudnak a nyitvatartási időben bankolni az átlagostól eltérő munkarendjük miatt. Hogy ezeket az igényeket maradéktalanul kiszolgáljuk, folyamatosan fejleszteni fogjuk az okos-ATM-hálózatunkat és az igénybe vehető befizetési műveletek körét” – nyilatkozta Kéner Zsolt, az OTP Bank szenior üzletfejlesztési menedzsere.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Flickr.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában