Gyásznap

2018.04.28. 09:15

A munkabalesetben elhunytakra emlékeznek a munkavédelem világnapján

Szombaton van a munkavédelem világnapja, amelyet a kormány 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előterjesztése alapján a munkabalesetben elhunyt, valamint a megrokkant munkavállalók emléknapjává nyilvánított - olvasható a minisztérium honlapján közzétett tájékoztatásban.

Budapest, 2017. január 24. Rendõrök és tûzoltók a Margitszigeten, ahol egy ember meghalt, amikor egy felújítás színhelyén bezuhant egy szervizaknába 2017. január 24-én. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A közlemény szerint a kormány ezzel a lépéssel is kifejezte elkötelezettségét és támogatását a munkavállalók életének és testi épségének védelme, biztonsága mellett.

Közölték: az előző évekhez hasonlóan idén is lesznek országos rendezvények, valamint minden megyében nyílt nap a munkavédelmi hatóságnál. A rendezvényekről a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok munkavédelmi hatósága tud pontos információkat adni.

Felidézték, hogy április 28. az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) támogatásával 1996-ban lett a munkabalesetek áldozatainak nemzetközi gyásznapja.

Az NGM munkafelügyeleti főosztályának jelentése szerint 2017-ben 23 387-en váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, míg az előző év azonos időszakában 23 027-en. A halálos kimenetelű munkabalesetek száma enyhén mérséklődött, a 2016-ban mért 80-ról 79-re csökkent.

Borítóképünkön rendőrök és tűzoltók helyszínelnek és mentenek egy halálos kimenetelű munkahelyi balesetnél a budapesti Margitszigeten 2017. január 24-én.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában