Mintagyárak

2017.12.18. 14:21

A kormány segíti a kkv-kat a fejlett technológia integrálásában

Mintagyárak projekttel segíti a kormány a feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat (kkv) abban, hogy valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó ipar 4.0 megoldásokat.

Ez arra szolgál, hogy a cégek a fejlett technológiákat, és ezeket a saját működésükbe integrálhassák – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a programot indító sajtótájékoztatón, Budapesten, a Continental Automotive Hungary Kft. telephelyén.

Hangsúlyozta:

nyílt közbeszerzésen választották ki az öt mintagyárat – a Festo AM Kft.-t, a Roto Elzett Certa Kft.-t, az Eltec Holding Kft.-t, a Continental Automotive Hungary Kft.-t, a Macher Zrt.-t -, és azt várják tőlük, hogy két év alatt a programban 4000-5000 kkv-t fogadjanak.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) lévő 2,3 milliárd forint keretű kiemelt projektet az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) részvételével létrejött konzorcium valósítja meg.

Varga Mihály úgy fogalmazott, hogy az Irinyi Tervhez illeszkedő program célja a szemléletformálás, a demonstráció, a fejlesztés és a minősítés.

Kifejtette: a programban részt vevő kkv-k egyebek közt térítésmentesen szerezhetnek ipar 4.0 minősítést, kaphatnak vállalatra szabott fejlesztési tervet, ismerkedhetnek meg a mintaalkalmazásokkal.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy számos, a világ élvonalához tartozó magyar és külföldi vállalat működik Magyarországon, amelyek folyamatosan bővítik termelésüket, kutatás-fejlesztési tevékenységüket, és ezzel pozitív hatást gyakorolnak a magyar gazdaságra. Fontosnak nevezte, hogy minél több magyar kkv megfeleljen a nagyvállalatok által képviselt fejlett technológiai, minőségi és teljesítményi követelménynek.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy

a kormány támogatja a kkv-k növekedési esélyeit egyebek közt a külső finanszírozási forráshoz jutás könnyítésével, a vállalati környezet fejlesztésével, adócsökkentésekkel, az uniós források gazdaságfejlesztést szolgáló felhasználásával, a beszállítói integrátori programmal, a szakképzés fejlesztésével és a tavaly novemberben kötött bérmegállapodással.

Bárdos Krisztina, az IFKA ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt segíti az ipari paradigmaváltást, a hagyományos technológia lecserélését, és a mintagyárakban látható lesz a fejlett technológia alkalmazásának pozitív hozadéka.

Az IFKA tájékoztatása szerint a mintagyárak várhatóan 2018 áprilisától fogadják a látogatókat előzetes regisztráció alapján, amelyre a www.ipar4.hu oldalon lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában