Munkabeszüntetés

2017.09.09. 07:18

Huszonhétre nőtt a bezárt üzletek száma estére

A szombat napközbeni tizennyolcról estére huszonhétre nőtt a munkavállalók sztrájkja miatt bezárt Tesco-üzletek száma. A dolgozók érdekképviselői sikeresnek tartják a munkabeszüntetést.

Nap-végi összefoglaló

A Tesco sajtóosztályának szombat esti tájékoztatása alapján 19 órakor az országban működő összesen 206 áruházukból 27 volt zárva, 12 hipermarket és 15 kisbolt nem tudta fogadni a vásárlókat, mivel a sztrájk miatt nem volt biztosított a megfelelő színvonalú kiszolgálás.

Az üzletlánc napközben arról számolt be, hogy egységeik nyitvatartása folyamatosan változik a sztrájk miatt. Délben 5 hipermarket és 13 kisbolt zárva tartásáról tájékoztattak, néhány órával később még egy hipermarket zárt be, a nyitva tartó kisboltok száma ugyanakkor ekkor hárommal emelkedett.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt, szombatra pedig 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) vezetői szombat este sikeresnek és eredményesnek nevezték a sztrájkot.

Bubenkó Csaba a KDFSZ elnöke közölte, országosan óriási a támogatottsága a munkabeszüntetésnek, mintegy 120 áruházban sztrájkolnak a munkavállalók. A dolgozók száma akik támogatták a kezdeményezést ezres nagyságrendű. Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke azt mondta, hogy az eddigi tárgyalásokhoz képest hétfőtől „más típusú” tárgyalás kezdődik majd.

A szakszervezetek 25 százalékos béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen. Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.


Korábban

Összesen 18 áruház – öt hipermarket és 13 kisbolt – zárt be a munkavállalók sztrájkja miatt szombaton, közölte a Tesco sajtóosztálya az MTI-vel. E szerint az országban működő 206 áruházból 188 van nyitva, többit azért zártak be, mert azokban „nem biztosított a vásárlók megfelelő színvonalú kiszolgálása”. Mint írták, nincs nyitva a balatonboglári, az ózdi, a paksi, a sátoraljaújhelyi, Székesfehérváron a Palota utcai, Győrben a Hunyadi utcai, a Hédervári utcai, a Lajta utcai és a Herman Ottó utcai, Szombathelyen a Gazdag Erzsi utcai, illetve Debrecenben a Szentgyörgyfalvi utcai áruházuk. Zárva tart továbbá a fővárosban az Ady Endre utcai, az Andor utcai, a Bartók Béla utcai, a Fehérvári úti, a Hasadék utcai, a Vihar utcai és a Szent László utcai áruház – tették hozzá.

A munkáltató tájékoztatása szerint pénteken a Tesco áruházak 10 százaléka zárt be a sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában volt tapasztalható valamilyen fennakadás.

A szakszervezeti vezetők úgy látják, a pénteki munkabeszüntetés mértékéhez hasonló a szombati is, talán kicsivel többen vesznek részt benne. Ugyanakkor szombatra több diákmunkást állított be, ami nem feltétlenül a sztrájknak szól, ők hétvégén egyébként is többen szoktak lenni.

A szakszervezetek követelései:

  • 25 százalékos béremelés,
  • a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot,
  • a munkavállalói létszám 15 százalékos emelése,
  • az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátja a teljes munkavállalói körön belül,
  • a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelése a jelenlegi 13 százalékról.
  • A Tesco közölte, hogy ezen a hétvégén is az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójának színvonalas kiszolgálására fókuszál, és arra törekszik, hogy boltjai a sztrájk idején is a megszokott rend szerint működjenek, a munkabeszüntetés miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt a törvényi előírásokkal összhangban.

    A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

     

    (Borítókép: MTI / Balogh Zoltán)

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában