Bulvár-celeb

2023.03.07. 16:00

Giganyereménnyel ünnepeli születésnapját az Ötöslottó

Hatvanhat éve, 1957. március 7-én indult el Magyarországon a népszerű számsorsjáték.

Illusztráció: Shutterstock

Az ötöslottó a történetének hetedik legnagyobb jackpotjával, 3,3 milliárd forinttal várja ezen a héten a játékosokat. Tavaly október vége óta, vagyis 19. hete halmozódik a főnyeremény, amelyet ezen a héten meg lehet nyerni - írja a Szerencsejáték Zrt. közleménye alapján az MTI.

A játék történetében többször előfordult már hónapokon át tartó halmozódás, a leghosszabb időszak 39 hét volt. Az ilyen magas összegű jackpot esetén a négytalálatos szelvények nyereménye is elérheti, vagy meghaladhatja a milliós összeget.

A játék története során eddig 45 játékos lett milliárdos, és ezernél is több az öt számot eltaláló milliomosok száma is.

A sorsológömböt először a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének (MEDOSZ) kultúrotthonában forgatták meg először. Az eseményre nagy tömeg gyűlt össze, és már az első sorsoláson másfél millióan játszottak. Az ötös lottó első telitalálatos szelvényét 1957. április 11-én húzták ki, a nyertes akkor saját, valamint gyermekei életkorát játszotta meg. 

Illusztráció: Shutterstock

Az eltelt évtizedekben a születési dátumok mellett a balszerencsésnek hitt 13-as szám a legnépszerűbb, de sokan jelölik a 7-est a 21-est vagy éppen a 3-as számot is.

Kezdetben a lottószelvények kiértékelésén több százan dolgoztak, egy fő nyolc óra alatt átlagosan huszonkétezer szelvényt vizsgált meg az úgynevezett kiértékelő karton segítségével. Míg az első sorsoláson másfél millió szelvény vett részt, addig az 1970-es években már hetente átlagosan hét-, nyolcmillió szelvényt értékesítettek. Az ötöslottó 66 éves története alatt a legtöbb szelvényt 1990-ben, a 21. játékhéten adták el, akkor több mint huszonegymillió alapjátékszelvény szállt versenybe a főnyereményért.

Mostanáig 410 alkalommal összesen 501 darab telitalálatos volt, így többször előfordult, hogy a fődíjon osztozni kellett. A legtöbb öttalálatos 1990-ben volt, azon a sorsoláson tizenhárom nyertes szelvényt találtak, amelyből tíznek ugyanaz volt a tulajdonosa. 

 

Illusztráció: Shutterstock

Egy  villanyszerelő 1963-ban 101 szelvénnyel játszott, és a jackpotot ugyan nem vitte el, de a tizenegy darab négytalálatos, a hatvan darab háromtalálatos és a harminc darab kéttalálatos összesen egymillió-hatvanötezer forintot hozott a játékosnak. 

Az ötöslottó csúcstartó nyereményét 2020-ban, a 13. játékhéten vitték el, a nyertes akkor 6,43 milliárd forinttal lett gazdagabb.

A lottójátékokat is elérő digitalizáció három évtizede kezdődött, és eredményeként mára a világ bármely pontjáról lehet játszani, a sorsolás után pedig a rendszer azonnal értesíti a szerencsés nyerteseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában