Bulvár-celeb

2023.03.16. 06:00

Figyelmeztet a háziorvos: ez történik, ha nem mozgunk eleget

Na de mennyi az annyi?

Illusztráció: Shutterstock

Hiába tudjuk, hogy fontos a mozgás, leginkább bűntudattal gondolunk a mulasztásainkra, amikor valamelyik orvos megdorgálva elénk tolja a szomorú statisztikákat a mozgásszegény életforma veszélyeiről.

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos tanácsai talán segíthetnek, és szó szerint elindíthatnak a változás útján – írja a Bors.

Miért fontos a mozgás? És naponta mennyit mozogjunk?

– kérdezi Facebook-bejegyzésében a doktornő.

A heti rendszerességgel végzett mozgás csökkenti a szív és érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek miatti halálozást. A rendszeres mozgással csökken a depresszió, az öngyilkosságok száma

– fogalmaz, és felteszi a mindenkit foglalkoztató kérdést:

„Akkor most mi a jó, a sok mozgás vagy a kevés mozgás? Vagy a pont elég. Előfordulnak olyan életszakaszok, hogy már az elég mozgás, ha többször naponta felemeljük a kezünket  integetni. Vannak emberek, akiknek egy klassz maratoni futás kell ahhoz, hogy jól érezzék magukat”

– említi a két szélsőséget a gyöngyösi háziorvos. 

Forrás: YouTube

Mennyi az elég, az egészséges vagy a javasolt?

Kijelenthetjük, hogy hetente 150 perc közepesen intenzív mozgás már elégséges ahhoz, hogy a mozgás pozitív hatásait élvezhessük. Hetente 150 percet, ha adunk az életünkből egy jó kis túrával, gyorsgyaloglással, futással, bicajozással, evezéssel... és még sorolhatnám a mozgásfajtákat, már tettünk azért, hogy hosszabb ideig egészséges életet éljünk. Ha mérlegre teszed... megéri, nem?

– teszi fel a költői kérdést Mangó doktornő.

A doktornő szavaira érdemes odafigyelni, ugyanakkor fontos, hogy ebben a kérdésben is mindenki a saját háziorvosával konzultáljon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában