Bulvár-celeb

2023.02.22. 23:50

Meghalt a híres magyar zongoraművész

Családja közölte a hírt: 62 évet élt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gita Kulinitch Studio

Öt évvel Tahi Tóth László elvesztése után meghalt Kárászy Szilvia, Tahi Tóth László színművész özvegye – közölte a család az MTI-vel. A zongoraművész hosszú ideje súlyos beteg volt, alig két hete műtötték, amit a szervezete nem viselt jól.

Ugyanazon a napon halt meg, mint néhai férje, Tahi Tóth László.

Kárászy Szilvia 1962. november 18-án született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elvégzése után ösztöndíjat nyert a freiburgi Staatliche Hochschule für Musik mesterképző szakára, ahol 1990-ben szerzett diplomát. Több éven át Freiburgban, ezt követően Bécsben, majd Marokkóban élt és dolgozott. Első lemezfelkérését még főiskolásként, 1989-ben, Németországban kapta, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művét – olvasható a zene.hu-n közölt életrajzban.

Forrás: Bors

2001-ben alapította meg az Aranyharang díjat, amelyet fogyatékos embereknek, művészeknek ítéltek oda. A Magyar zene a zongoraoktatásban 1900-2000 című filmjét UNESCO-díjjal tüntették ki.

2003-ban alapította meg a Magyar Zongora Akadémiát, amely fiatal komolyzenészek tehetséggondozásával foglalkozik, 2009-ben nyitotta meg összművészeti koncertszalonját, a Kárászy Szalont, amelynek létrehozásáért 2010-ben Gundel Művészeti díjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában