Több elpusztult

2021.12.16. 05:15

Negyvenöt denevért találtak kidobva egy nejlonzsákban

Természetkárosítás gyanúja miatt indulhat eljárás, mert Kiskunhalason az egyik belvárosi lakás erkélye alatt több elpusztult denevért találtak járókelők.

Két hölgy kért segítséget a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesülettől, elmondásuk szerint a régi postaépület egyik erkélyéről potyogtak le a denevérek – írta a baon.hu.

– Láttuk azt is, hogy eközben valaki az erkélyajtó feletti redőnytokot ütögette – mondta egyikük hírportálunknak, ők értesítették a természetvédőket.

– Feltehetően a szomszédos ingatlanon nemrégiben elbontott házból költözhettek át a denevérek, és a redőnytokba fészkelték be magukat – erről már Greguss Viktor, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület képviselője beszélt. Elmondta azt is, hogy a földre potyogott denevérek közül nyolc elpusztult. Kiss Tamással, az egyesület munkatársával összeszedték őket. Az életben maradt sérült példányokat biztonságba helyezték.

Greguss Viktor közölte: 

mivel felmerül a gyanúja, hogy természetkárosítás történt, ezért értesítették a rendőrséget is, valamint az esetet jelentették a Kiskunsági Nemzeti Parknak is.

A szakember elmondta azt is, hogy a Magyarországon előforduló számos denevérfaj számára a régi pincéken, zavartalan padlásokon kívül a társasházak vonzó pihenőhelyet nyújtanak. A téli időszakban panelek illesztéseinél található repedésekben, redőnytokokban a lakásokból kiáramló meleg miatt megfelelő feltételeket találnak ahhoz, hogy ott vészeljék át a téli hónapokat.

Fontos tudni, hogy a hazánkban előforduló denevérek valamennyi faja természetvédelmi oltalom alatt áll és közülük több faj fokozottan védett.

– Ha valakinek valamilyen okból meggyűlik a baja a denevérekkel, kellemetlenné válik a jelenlétük, értesítse a Kiskunsági Nemzeti Parkot, vagy a helyi természetvédőket, semmiképpen ne zavarja őket – fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában