Bulvár-celeb

2021.11.20. 07:04

Virológus: a Covid-19 úgy viselkedik, mint a HIV-vírus

A Covid-19 úgy viselkedik, mint a HIV vírus: nem engedi bekapcsolni az immunmemóriát – derült ki nemrég, így a szakemberek egyöntetűen arra jutottak, hogy amíg a járvány tart, 6 havonta fel kell venni az oltást.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A járvány kirobbanásának kezdetén az egész világ arra várt, hogy végre megszülessen a megoldás, elkészüljenek a koronavírus elleni vakcinák. Hazánk az elsők között rendelt minden elérhető szerből, amihez csak hozzá lehetett jutni, így ez év elején gyakorlatilag nyolc -féle oltóanyag állt rendelkezésre. A vírus azonban idő közben mutálódott, a jelenleg is tomboló delta variáns agresszívebb, és sokkal gyorsabban terjed, mint az eredeti kórokozó. Éppen ezért hazánk az elsők között tette lehetővé Európában ingyenesen a koronavírus elleni oltás 3. adagjának felvételét is – írja a Bors.

Prof. Tóth Sándor
Fotó: Bors

Prof. Tóth Sándor kiemelte: a legfrissebb tanulmányok szerint kiderült, hogy a koronavírus képes az immunmemóriát gátolni, azaz konkrétan nem engedi bekapcsolni.

Úgy viselkedik, mint a HIV vírus. Annyi a szerencse, hogy nem más vírusokkal szemben gátolja az immunrendszert, csak a saját antigénjére adott választ akadályozza

- emelte ki a szakember, majd hozzátette: ezért 4-6 havonta frissíteni kell az immunválaszt, azaz szükség van oltásra.

- Ezért kell most a 3. oltást mindenkinek felvenni. Ha ez megtörténik, akkor fognak az esetszámok csökkenni – hangsúlyozta.

Most akkor életünk végéig oltatnunk kell?

Jogosan merül fel azonban a kérdés, hogy akkor ezek szerint életünk végéig oltatnunk kell? A virológus szerint nem feltétlenül, ugyanis van kiút.

Azt lehet megelőzni a harmadik oltással, hogy súlyos lefolyású legyen a betegség
Fotó: Shutterstock

 

- Amíg a járvány tart, addig való igaz, oltatni kell.

Ha már nem lesznek terjesztők, akkor már nem lesz erre szükség. Ezt pedig az orrspray vakcinákkal lehet elérni, méghozzá azért, mert ezek nyálkahártya immunitást biztosítanak, az izomba adott vakcinák viszont nem.

Az orrspray-k konkrétan ott előzik meg a fertőzést, ahol a vírus behatol, így aki befúj az orrába, az már terjeszteni sem fogja tudni a vírust. Az izomba adott oltásokkal azonban még ugyanúgy terjesztjük – magyarázza Tóth Sándor.

A végleges megoldás már nincs messze

A virológus arra is kitért, hogy ezek fejlesztése már elkezdődött.

- Az AstraZeneca egy különleges dologgal kísérletezik most,

konkrétan a már meglévő vakcinákból készítenek orrspray-t.

Ha ez beválik, az így immunizáltak nem fogják tovább terjeszteni a vírust. A járványnak így vethetünk véget – emelte ki a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában