Modell, kódolt életstílus?

2019.11.09. 07:10

Workshop a diákoknak: a startupok sokszor rejtélyesnek tűnő világa

A startup a gazdasági és vállalkozói élet egyik legjelentősebb kifejezésévé vált az utóbbi években. A startup egy nagy növekedési potenciállal rendelkező, nemzetközi piacokra készülő, globális, robbanásszerű növekedésre kódolt vállalkozás. De egy kultúra is, vállalati forma, modell és módszertan, egy életstílus.

V. Varga József

A középiskolások egy startup üzletfejlesztési modellt is teszteltek Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara középiskolásoknak szervezett ProaStartUp workshopot. A kétfordulós verseny döntőjében tizenegy csapat mérte össze kreativitását és tudását pénteken a Hiemer-házban. A szervezők a megyeszékhelyen tanuló diákoknak arra biztosítottak lehetőséget, hogy a közvetlen környezetükön megpróbáljanak változtatni. A műhely keretében megfogalmazhatták azt a problémát, amely foglalkoztatja őket, ötleteket fejleszthettek hozzá, amit egy startup üzletfejlesztési modellben tesztelhettek. Az átültetésben coachok nyújtottak segítséget számukra.

A beszélgetésekkel a résztvevők közelebb kerülhettek a sokszor rejtélyesnek tűnő startupok világához.

A középiskolások egy startup üzletfejlesztési modellt is teszteltek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A négyfordulós megmérettetés szüneteiben sikeres vállalkozások képviselői szóltak saját indulásukról, tevékenységükről. A problémamegoldó és startup ötletgeneráló műhelymunka résztvevőit Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte, s kiemelte: Székesfehérvár folyamatos fejlődéséhez tanult, jól felkészült, kreatív szakemberekre van szükség. Györök György, az egyetemi kar dékánja úgy fogalmazott: egy vállalkozás elindítása, egy fejlesztés révbe juttatása kapcsán az ötletek mellett a kellő gazdasági-pénzügyi tudás is nélkülözhetetlen. Amint megtudtuk: a legjobb helyezést elérő ötletgazda diákcsapatot tavasszal pár napos dublini tanulmányút várja, mely során megismerkedhetnek egy techvállalattal Európa egyik kiemelkedő startup ökoszisztémával rendelkező városában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában