Gazdaság

2014.06.11. 16:25

Vége az árubemutatós átveréseknek

Június 13-tól minden uniós tagállam köteles alkalmazni a fogyasztói jogokról szóló uniós irányelv szabályait. Szigorodott a magyar szabályozás is.

Klecska Ernő

Hétvégétől hatályos az az új jogszabály, amelyik az internetes vásárlás, kitelepített termékbemutató esetében az eddigi nyolcról 14 napra növeli azt az időt, ameddig a a vevő elállhat a szerződéstől. A 45/2014. számú kormányrendelet azonban tartalma egy enél is drasztikusabb változást: ha valakit nem tájékoztatnak az elállás lehetőségéről erről, akár egy év múlva is bejelentheti: vissza a babaruhát , nem kell neki a vásárolt termék.

A jogszabály, amelyiknek 11. paragrafusának 1 bekezdése rigorózusan, 23 pontban a -tól egészen w -ig szabályozza, hogy mi mindenről kell a vásárlót üzlethelyiségen kívül kötött szerződés és távollévők között kötött szerződés megkötését megelőzően tájékoztatni, arról is rendelkezik, hogy az elállást követően a fogyasztónak legkésőbb tizennégy napon belül vissza kell térítenie az ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, de még a felmerült költségeket is mondta el lapunk kérdésére ,Vári Kovács József jogász, a megyei Békéltető Testület alelnöke. (Ebben az esetben a tranzakciós illetéket, illetve a banki díjakat is az eladónak kell állnia.)

- E rendelkezésre már régóta szükség lett volna mondta a szakember, aki szerint a trükkös termékbemutatók célcsoportját főleg az idős emberek alkották - hangsúlyozta az eddig Fejér megyében is több hasonló ügyel találkozó szakember.

E termékbemutatókról gyakran nem is derül ki először, hogy azok. Sokszor egészségügyi felmérésre, masszázsra, ebédre vagy éppen utazásra invitálják a gyanútlan embereket, akikből aztán megpróbálnak gyors döntést kicsikarni. A csak itt, csak most, csak Önnek érzés, az utolsó darab ígéretével kombinálva sokakat rábír arra, hogy elhamarkodott döntést hozzanak, s csak később szembesüljenek azzal, hogy esetleg a piaci ár többszörösét fizették ki, vagy az aláírt papír kölcsönszerződés volt. Az ilyen turnékon rendkívül változatos a repertoár: a takarótól, a gyógylámpán és a masszázs-ágyon át az edénykészletig minden előfordul.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) korábbi vizsgálata az árubemutatók 68 százalékában tárt fel valamilyen jogsértést. Nem véletlen hát, hogy január 1-től minden termékek forgalmazása céljából tartott utazás vagy rendezvény helyét és időpontját be kell jelenteni az illetékes jegyzőnek.

Az NFH honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy a fogyasztóvédelmet alapvetően új alapokra helyező új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szabályait kizárólag a 2014. március 15-én, a kormányrendelet módosított rendelkezéseit a 2014. április 9-én, a nemzetgazdasági miniszteri (NGM) rendelet előírásait 2014. év május 14-én, illetve azt követően kötött szerződésekre kell alkalmazni. Mivel a jótállás és a szavatosság a szerződéskötést követően még több évre kihathatnak, ezért ezen a területen a következő pár évben párhuzamosan kell majd a régi és az új szabályokat alkalmazni, attól függően, hogy mikor kötötték a felek a szerződést.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!