Gazdaság

2012.09.10. 06:02

Változott az ''alkalmi''

Fejér megye - Egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony július 1-jétől olyan felek között is létesíthető, akik között a szerződés megkötésekor már a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény szabályai szerint létesített munkaviszony áll fenn.

Klecska Ernő

Egyszerűsített munkaviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével keletkezik. A munkáltató az illetékes elsőfokú állami adóhatóságnak a munkavégzés megkezdése előtt köteles bejelenteni (elektronikus úton a 12T1042E sz. nyomtatványon, vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a munkáltató adószámát, a munkavállaló adóazonosító jelét és TAJ számát, az egyszerűsített foglalkoztatás jellegét és a munkaviszony napjainak számát  tájékoztattak a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) megyei adóigazgatósága szakértői.

A nem elektronikus úton bevallásra kötelezett munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján az egyszerűsített foglalkoztatás céljából munkaviszonyt a szerződés megkötésével is lehet létesíteni, bejelentési kötelezettség teljesítése mellett. A munkaszerződést ekkor a munka megkezdéséig írásba kell foglalni. Ha a munkaviszony nem egyszerűsített foglalkoztatás céljából jött létre, a munkaszerződés módosítható annak érdekében, hogy a munkáltató a munkavállalót egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztassa.

A munkáltató által fizetendő közteher a munkaviszony minden naptári napjára munkavállalónként mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500, alkalmi munka esetén 1000 forint, amit a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell megfizetni és bevallani.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló e foglalkoztatása alapján nem minősül a társadalombiztosítási szabályok szerinti biztosítottnak, viszont nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra és álláskeresési ellátásra jogosultságot szerez. A munkavállalónak a foglalkoztatásból származó jövedelméről nem kell bevallást benyújtani, kivéve ha külföldi személy vagy egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 ezer forintot meghaladja vagy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme mellett egyéb, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is keletkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!