Gazdaság

2017.01.10. 22:00

Újra bekopog az infláció

Székesfehérvár - Erősödni fog a forint - prognosztizálja egy elemzés. Miként érintené ez a Videotont? - tudakoltuk.

B. Kiss László

Az előrejelzés szerint míg 2016 számunkra a várakozás időszaka volt - vártuk, hogy mi lesz az elnökválasztás eredménye az Egyesült Államokban, hogyan változik a Fed kamatpolitikája, és hogy az EKB vajon továbbra is buzgón nyújt-e segítő kezet az euróövezet problémás országainak -, most arra számíthatunk, hogy 2017-ben már nagyobb figyelem irányul a kockázatosabb eszközökre és az emerging markets (gyorsan növekvő piacok) országaira, mint az előző évben.

Gépsorok a Videoton egyik cégénél. A külső sokk most a forint kisebb mérvű gyengülésével járna Fotó: Videoton

Magyarország számára egyúttal döntő fontosságú, hogy a hitelminősítő intézetek tavaly módosították az ország besorolását spekulatív kategóriából befektetésre ajánlott kategóriába, így a magyar (forint alapú) állampapírokba történő befektetésekkel egy további ajtó nyílt ki.

Arra számítunk, hogy 2017 kedvező lesz a forint számára, a szolid gazdasági növekedésnek és a még mindig magas kereskedelmi mérlegtöbbletnek, valamint a magyar eszközök iránti növekvő keresletnek köszönhetően. A forint/euró árfolyam szerintünk 2017 közepén erősebb értékeken mozog majd, valószínűleg a 306 forint/euró szint körül - vélekedik a magát a legnagyobb közép-európai, átutalással foglalkozó intézményként aposztrofáló cég szakértője.

S hogy, milyen kockázatokkal néz szembe a forint ebben az évben? A prognózis szerint leginkább olyan események következhetnek be, amelyek hatására a feltörekvő piacokkal kapcsolatban kockázatkerülés lép fel. Ide tartoznak a közép-európai országok is. Fontos szerepet játszhat a magyar kormány is a jövő alakításában, amennyiben olyan új intézkedéseket vezet be, amelyek elriaszthatják a külföldi befektetőket, és tőkekiáramlást okozhatnak.

Sinkó Ottó – már szűkebb sávban, 306 és 315 között várják a forint/euró árfolyamát az idén

További kockázati tényező lehet az európai gazdaságok stabilitásának eszkalációja. Ami az MNB monetáris politikáját illeti, 2017-ben továbbra is lazának kellene maradnia, és a kamatlábbal csak váratlan negatív események esetén kellene mozognia. Az MNB valószínűleg a jövőben is nem hagyományos monetáris eszközöket fog alkalmazni a monetáris politika további lazítására, a három hónapos betéti eszközök használatát pedig valószínűleg tovább korlátozza - áll a devizapiaci prognózisban.

Az előrejelzéssel kapcsolatban megkerestük Sinkó Ottót, a Videoton Holding vezérigazgatóját, akit arról kérdeztünk: mennyire reális szerinte az előrejelzés, és miként érintené a forint erősödése a Videotont, a magyar tulajdonú vállalatok legnagyobbjainak egyikét? A forint árfolyam figyelése alapvető minden exportáló, így a Videoton számára is.

A 2011-es liberalizáció óta fejlesztjük algoritmusunkat, IT rendszerünket, ez treasury tevékenységünk egyik fókusza - mondta el elöljáróban Sinkó Ottó, aki úgy fogalmazott, hogy a forint árfolyama 2017-ben két, egymásnak ellentmondó hatású körülmény eredőjeként alakul majd ki.

Egyrészről az ország folyó makro paraméterei valóban javulást mutatnak. Ha csak ez volna hatással az árfolyamra, akár erősödésre is sor kerülhetne.

Másrészt viszont rendkívül sok feszültség van a világban, akár gazdasági, akár geopolitikai oldalról nézzük, amire a forint a környező országoknál fokozottabban érzékeny. Nem szabad elfelejteni, hogy az államadósság, minden ellenkező híresztelés ellenére, alig csökkent, és még mindig kiugróan magas.A javuló hazai környezet annyiban lényeges, hogy a korábbihoz hasonló méretű külső sokkok ma már a korábbinál kisebb gyengüléssel járnának.

Ezért összességében a Videotonnál a korábbinál szűkebb sávban, 306-315 közötti árfolyamot várnak, viszont továbbra is magas volatilitással, változékonysággal a külső eseményekre.

Új jelenség lesz, hogy az év során újra megjelenik az infláció - hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva a Videoton vezérigazgatója, aki úgy véli: 2-3 százalék körülire növekszik az infláció, ami az állampapírok hozamaira és később az alapkamatra is nyomást gyakorol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!