Gazdaság

2014.06.19. 17:43

Újabb csúcsszerv a borpancsolók ellen

Budapest, Fejér – A Földművelésügyi Minisztérium a szőlő- és borágazat szakmaközi szervezeteként elismerte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT).

Klecska Ernő

Az új státus azt is jelenti, hogy az agrártárca feladatokat ad át a HNT-nek a piacvédelemhez, a borpiac bővítéséhez és a hatékonyság növeléséhez. Fazekas Sándor miniszter szerint a piacszabályozási jogosítványok mellett a tanács az eddigieknél szélesebb körben gyűjthet adatokat, átfogóbb borgazdasági elemzésekre nyílik lehetősége.

A miniszteri elismerés kedvező a 63 ezer család tulajdonában álló szőlő-bor ágazat számára – jelentette ki Tornai Tamás, a HNT elnöke.

Borrendek felvonulása Székesfehérváron – a siker egyik kulcsa az önszabályozás

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakmaközi szervezetként sem válik azonban hatósággá. Az egyik legfontosabb feladata, amelytől a borpancsolók retteghetnek, az, hogy olyan módszereket, eljárásokat és eszközöket dolgozzon ki, amelyek segítségével a termék minősége a termelés, és adott esetben a feldolgozás és a forgalomba hozatal összes szakaszában javítható.

Az Európai Unió agrárpiaci rendtartásának intézményrendszerében az ágazatok piacszabályozásában egyre fontosabb szerepet töltenek be az egyes termékpályákon szerveződő mezőgazdasági szakmaközi szervezetek, a termelőket, kereskedőket és feldolgozókat fogják össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!