Gazdaság

2017.03.20. 19:20

Újabb "adó" a napelemekre - Az indok az igazságosabb teherelosztás

Székesfehérvár - Elosztói teljesítménydíjat kell fizetni a március 31-e után engedélyeztetett, 4 kW -nál nagyobb csúcsteljesítményű, háztartási méretű kiserőművek, napelemek után.

Kiss László

A rendelkezés csak az újonnan telepített, 4 kW-nál nagyobb teljesítményű, s a termelt többletenergiát a közcélú villamosenergia-rendszerbe betápláló napelem-rendszereket érinti.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közelmúltban kiadott közleménye szerint a háztartási kiserőművekre kivetett új díjat az igazságosabb teherelosztás érdekében vezették be, azért, hogy a napelemes rendszereket üzemeltetők is járuljanak hozzá
a rendszer működtetéséhez. Ők ugyanis jelenleg nem fizetnek rendszerhasználati díjat, ami igazságtalan azokkal szemben, akik a közcélú hálózatból vásárolják a villamos energiát. A leírtak szerint a díjfizetésre kötelezett teljesítmény nagyságát úgy állapították meg, hogy az ne jelentsen többletterhet az üzemeltetőknek, fedezze egy átlagos háztartás energiaszükségletét, s ösztönözzön a család energiaszükségletének ténylegesen megfelelő teljesítményű napelemek telepítésére.

A hír hallatán felvetődik a kérdés: a napelemekre két éve bevezetett termékdíjat követő újabb adó nem lesz-e gátja a megújuló energia kívánatos terjedésének? A hivatalos vélemények szerint ez a veszély nem fenyeget, hiszen a napelem-rendszerek iránt a termékdíj bevezetését követően is nőtt az érdeklődés. Az elmúlt években mintegy megduplázódott a háztartási kiserőművek száma és teljesítménye, s ezen nem változtat majd a teljesítménydíj bevezetése sem. A felhasználók, a meglévő kiserőművek bővítését tervezők és az építkezők azonban szkeptikusak, s bár azzal egyetértenek, hogy a használó fizessen, nem tartják elfogadhatónak, hogy míg a legtöbb országban kedvezményekkel is támogatják a megújuló energiát használókat, nálunk díjak és újabb kötelezettség terheli őket.

Az iszkaszentgyörgyi Kálmán Csaba, aki negyedik éve hasznosítja a nap energiáját, s a meglevő 19 napelem mellé a temperáló fűtés megoldására újabbakat is szeretne felszerelni, egyelőre nem vág bele a bővítésbe, terv szinten foglalkozik csak a megvalósítással. Pedig a családi kasszának hasznos volna a fejlesztés, amióta ugyanis a napelemek termelik meg a háztartás áramszükségletének egy részét, ötödére, hatodára csökkent a villanyszámla.

A fehérvári Kámán Béla építőmérnök tapasztalata szerint bár az építkezők ismerve az alkalmazásukkal járó előnyöket, kitartanak a napelemek telepítése mellett, de a rendelet megjelenése óta kisebb teljesítményű rendszerekben gondolkodnak. Például a korábban tervezett 7 kW teljesítményű kiserőmű helyett 4 kW-ost telepítenek. Az érintettek szerint egyelőre az is kérdéses, hogy a teljesítménydíj miatt mennyivel lesz hosszabb az uniós átlagnál így is kétszer nagyobb - átlagosan tízéves - megtérülési idő, hiszen a napelemes beruházások költségeit még a korábban bevezetett, kW-onként csaknem tízezer forintos termékdíj is terheli. Pedig, hogy a környezet védelmén túl a háztartások számára is mennyire hasznos a napenergia felhasználása, Kámán Béla saját példájával is bizonyítja. A család a ház tetejét beborító 32, összesen 7,84 kW kapacitású napelem által termelt árammal működteti az elektromos fogyasztókat, a keletkezett többletenergia pedig egy elektromos levegő-folyadék - hőszivattyúval a gázos fűtési rendszerre is rásegít. A számok magukért beszélnek: volt olyan év, amikor az éves áramszámlájuk 1870 forint volt, s azt is a hálózathasználatért kellett fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!