Gazdaság

2011.11.16. 14:41

Új csúcson a forint

A forint november 14-én este fél hét után nem sokkal soha nem látott mértékben gyengült az euróval szemben: az EURHUF kurzus a 317,9-es szintet is megütötte. Bár az elmúlt időszak fejleményei után az új csúcs nem tekinthető sem teljesen váratlannak, sem különösebben meglepőnek - hangsúlyozta Orosz Dániel, AXA csoport magyarországi stratégiai elemzési igazgatója.

Osváth Sarolta

A forint az elmúlt fél évben (2011. május 16 és november 14. között) a második legrosszabbul teljesítő valuta volt az euróval szemben. (Csak a belorusz rubel szerepelt gyengébben 63,6 százalékos leértékelődésével, a forint egyébként csak 15,4 százalékot veszített értékéből.)

- A látványos alulteljesítést nehéz lenne csupán külső tényezőkkel magyarázni - emelte ki , bár vitathatatlan, hogy a feltörekvő piaci alapok tőkekivonásai és az eurozóna adósságkrízise keltette negatív hangulat is erősen közrejátszott. Ugyan elmondhatjuk, hogy az olyan forinthoz hasonló fejlődő piaci devizáknak, mint a lengyel zloty, a dél-afrikai rand vagy a mexikói peso sem sikerült a tőzsdéken látott visszapattanáshoz hasonló erősödést elérnie, de november közepére  ellentétben a forinttal  nem ütöttek meg újabb lokális vagy historikus csúcsot, azaz nem halmoztak fel a forinthoz hasonló, újabb látványosabb mínuszokat.


A forintgyengülés szimptómái közé sorolhatjuk, hogy az elmúlt hetekben több állampapír-aukción is igen csak megcsappant a kereslet, a november 14-i hathetes kincstárjegy-kibocsátás pedig lényegében meghiúsult azzal, hogy az ÁKK minden beérkezett ajánlatot visszautasított. Ez az érdektelenség már magában is aggasztó, ugyanakkor talán olyan befektetői félelmeket is takarhat, hogy az MNB hamarosan kamatemelésre kényszerül, így most nem éppen a legszerencsésebb állampapírokból bevásárolni. Szintén nem a legmegnyugtatóbb, hogy a külföldi befektetők hatalmas mennyiségű magyar állampapírt halmoztak fel az idén, és ez további eladói nyomást eredményezhet. Különösen, ha bekövetkezne a levegőben lógó esetleges leminősítés, amivel Magyarország besorolása már a bóvli kategóriába kerülne.

Szintén nem tett jót az hazánk megítélésének, hogy az egyik neves amerikai lap úgy írt Magyarországról, mint amely az adósságkrízis következő kanárija lehet az európai szénbányában. A cikk megállapításai ugyan vitathatóak, az mindenesetre tény, hogy az egyik legolvasottabb, mérvadó tengerentúli gazdasági lapban már egy ilyen hangvételű kommentár született Magyarországról  tette hozzá elemzőnk.

Mikor jön a kametemelés? - kérdeztük, miután a jegybank Monetáris Tanácsának e heti ülése igyekezett megnyugtatni a piacokat és változatlanul hagyta a hatszázalékos alapkamatot. Kilátásban helyezte viszont a kamatemelés szükségességét, amit Orosz Dániel is lehetséges lépésnek tart. Amennyiben a forint továbbra is ilyen szélsőségesen gyengülne és az országkockázati felárak tartósan, viszonylag magas szinteken maradnának, nagy valószínűséggel bekövetkezhet a 2008 októberihez hasonló, egyszeri, drasztikus MNB-kamatemelés - erősítette meg. Ez azonban még jelenleg is inkább egy pesszimista forgatókönyvnek tekinthető - tette hozzá.
keretbe

A kamatemelést indokolná, hogy 2011 októberében váratlanul ismét emelkedésnek indult az infláció, 3,9 százalékos értéket produkált. Ráadásul a KSH - az élelmiszereken kívül - az összes főbb kategóriában a pénzromlás gyorsulását regisztrálta. Mindezek tükrében kritikus kérdés, hogy a piacok megnyugtatása érdekében miként reagálnak az illetékes döntéshozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!