Gazdaság

2013.07.14. 15:44

Túl kevés magyar dolgozik

Másfél millió munkahely szűnt meg két év alatt 1992-re. Ezt a hiányt azóta sem voltunk képesek pótolni. Ugyanakkor 2010-hez képest 160 ezerrel dolgoznak többen, a többletnek pedig csupán harmadát teszik ki a közfoglalkoztatottak - nyilatkozta lapunknak Czomba Sándor.

Klecska Ernő

A foglalkoztatásért felelős államtitkár a múlt héten járt a megyében. Az interjú a Macher kft. üzemében készült, ahol Czomba Sándor egy támogatási szerződés aláírásánál volt jelen.

– Néhány éve Orbán Viktor azt az emlékezetes kijelentést tette, hogy néhány esztendőn belül egymillió új munkahely létesül Magyarországon. Hol tartunk most?

– 2010-ben ez a mondat pontosan úgy hangzott el., hogy 2020-ig egymillió új, adózó munkahelyet szeretnénk Magyarországon. Ezt a célt nagyon fontos elérni, hiszen mintegy 10 millión vagyunk és mindössze 3,7-4 millió között mozog a foglalkoztatottak létszáma 1992. óta. Ott, akkor gyakorlatilag két év alatt elveszett másfél millió munkahely, és azóta is képtelenek vagyunk ezt a hiányt pótolni. Ha azonban visszaosztanánk az egymilliót, akkor naponta 200-300 embert kellene újonnan alkalmazni. Ezt azonban nyilván nem lehet számon kérni, hiszen nem így működik a dolog. Amikor a gazdaság húz, növekedés van, akkor a foglalkoztatásban hosszú távú, tartós bővülés várható, amikor pedig stagnál gyakorta a meglevő munkahelyek megőrzésére is nagyon sok energiába kerül. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy – ellentétben az EU-ban mutatkozó tendenciával, miszerint nő a munkanélküliség és stagnál a foglalkoztatottság – Magyarországon ennek éppen az ellenkezője igaz. Stagnál a munkanélküliség és nő a foglalkoztatottság. Ugyan nem olyan mértékben, ahogy azt mi szeretnénk, ám 2010 azonos időszakához képest a KSH legfrissebb adata szerint így is nagyságrenddel – 160 ezerrel – dolgoznak többen. És mindenféle hiedelemmel ellentétben állítom, hogy nem elsősorban a közfoglalkoztatás okozta ezt a növekedést.

Czomba Sándor (jobbra) a Macher Kft-nél Macher Jánossal, a családi vállalkozás társtulajdonosával (Fotó: Nagy Norbert)

– Pedig gyakran lehet ezt hallani...

– Pedig nem így van. Egyébként, ha az a dilemma tárgya, hogy segély adjunk vagy inkább munkát az embereknek, akár a közfoglalkoztatás keretében, akkor ez a magyar kormány számára nem kérdés. De persze nem szeretnénk, ha a közfoglalkoztatás lenne az elsődleges kitörési pont. A növekménynek nagyjából az egyharmadát teszi ki a közfoglalkoztatás, a többi munkahely a versenyszférában jött létre az elmúlt három évben. Persze ha a foglakoztatás bővülését szektoronként vizsgáljuk, akkor azt látjuk, hogy a mezőgazdaság általánosságban jól teljesít. Jól húz a feldolgozóipar és az ehhez kapcsolódó munkahelyek. Az építőiparban viszont komoly probléma van: itt nagyjából az elmúlt három és fél, négy évben 30 ezer munkahely szűnt meg. Ha egyszer az építőiparban is sikerül a növekedést beindítani, az a foglalkoztatás szempontjából is nagyon sokat fog majd segíteni. Létszámban is, meg egyébként is. hiszen az építőipar az egyik olyan ágazat, amely alacsony iskolai végzettségűeket is képes foglalkoztatni, mégpedig meglehetősen nagy számban.

- Milyen arányt képvisel a foglalkoztatásban a kis- és középvállalati szektor, és mire számíthatnak a kkv-k 2014 és 2020 között?

– Igen jelentős arányt. A munkavállalóknak nagyjából a kétharmadát a kkv-k foglalkoztatják a versenyszférában. Úgyhogy, ha érdemi eredményeket akarunk a foglalkoztatásban elérni, akkor erre a szektorra kell koncentrálnunk, és ezt is tesszük. A 2014 és 2020 közötti időszakban is az egyik legfontosabb feladatunk lesz a kkv szektor erősítése. mind az infrastruktúra, illetve a gépbeszerzés, mind pedig a foglalkoztatás szempontjából. Tehát itt jelentős források állnak majd rendelkezésre.

– Számokat is tudna esetleg mondani?

– Annyit tudok a kérdésre válaszolni,  hogy a rendelkezésre álló összes európai uniós forrás mintegy 60 százaléka lesz gazdaságfejlesztésre, gazdaságélénkítésre fordítva. Kifejezetten foglalkoztatásbővítésre ennek a 60 százaléknak a közel ötöde áll majd rendelkezésre. Ezek igen jelentős források lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!