Gazdaság

2014.05.29. 06:58

Tömegével fenyegeti bírósági eljárás vagy megszűnés a civileket

Jogvesztő határidők közelegnek – későn ébred, nem ismeri a szabályokat nonprofit.

Klecska Ernő

Nem kizárólag az új tartalmú beszámoló és a közhasznúsági jogállás megújítása ég a civil szervezetek körmére, az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) és a civil törvény is számos kötelezettséget ír elő. Sokan nem is tudják, mi mindent kellene tenniük – számos esetben június 2. a határidő. A tét nem kicsi, és nem pusztán a szervezetet fenyegeti szankció, hanem annak vezetőit is. A Btk. 409. paragrafusa szerint ugyanis  “Aki közhitelű nyilvántartásba bejegyzendő, gazdasági tevékenységhez kapcsolódó adat, jog vagy tény bejelentését, illetve ilyen adat, jog vagy tény változásának bejelentését elmulasztja, ha a bejelentési kötelezettségét jogszabály írja elő, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Egy jogvesztő május 31-i határidő elmulasztásával nagy bajba kerülhetnek azok a civilszervezetek, amelyek vezetői a héten nem postázzák éves beszámolójukat, illetve azok a közhasznú szervezetek, amelyek nem kérik ismételt(!) nyilvántartásba vételüket – írtuk korábban.

A hírt a legnagyobb közösségi hálón, számtalan olvasónk kommentálta. A legérdekesebbek számtalan egyéb veszélyre hívják fel a figyelmet. Van, amelyik a bíróságok felelősségét is felveti, miszerint „Az új civil törvény, mely a 2014. május 31-ig tartó moratóriumot elrendelte két éve hatályos. Az új Ptk. több mint 2 hónapja. Erre május 28-án egy körülbelül semmi adattartalmú közleményt ad ki a Törvényszék. „

Sokan azt hiszik, hogy a beszámoló és közhasznúsági mellékletet elég a törvényszékre benyújtani, pedig nem. A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a beszámolók és közhasznúsági mellékletük megküldésére kizárólag papír alapon van lehetőség a 1363 Budapest, Pf. 24. postacímre – hívja fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ügyfélszolgálati Portálja.

A civileknek számtalan egyéb új kötelezettsége van, ezeket ráadásul nem lehet egy helyen fellelni – pedig a nonprofit szervezeteket a jelek szerint megtizedelő civil törvény megalkotásának éppen ez volt a törvényhozói indoklása, hogy önálló, egységes jogszabály rendezze a korábban több jogforrásban található, a törvényes működéshez szükséges kereteket.

Június 2-ig OSAP 1156-os nyomtatványon KSH adatszolgáltatást kell küldeni a civileknek. Ha nem tettek társasági adóbevallást helyettesítő bevallást, akkor június 2-ig „nullásan” is be kell küldeni a 1329-es nyomtatványt a NAV-hoz. Kevesen tudják azt is, hogy kizárást eredményez az 1%-ra való jogosultságból a 12KOZ nyomtatványon történő, kizárólag online küldhető adatszolgáltatás elmaradása, melynek szintén június 2. a határideje.

Ugyancsak kevesen tudják az előadó-művészettel foglalkozó civilek közül, hogy támogatóik társasági adójának felajánlását csak azok a jegybevétellel rendelkező előadó-művészeti szervezetek kaphatják meg jogszerűen, amelyek regisztrálnak, majd elszámolnak és beszámolnak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) mellett működő előadó-művészeti irodánál.

Azok előtt a civil szervezetek előtt, akik túlélik ezt az időszakot, újabb, nehezen teljesíthető feladatok állnak. A civil társaság kikerült a március 15-ével hatályba lépett új Polgári Törvénykönyvből (Ptk.), a szabályokat – jelentősen megváltoztatva azokat – beépítette a civil törvénybe. Az új Ptk. hatályba lépésekor nyilvántartásba bejegyzett, illetve bejegyzés alatt álló egyesület és alapítvány a Ptk. hatálybalépését követő első létesítő okirat módosítással egyidejűleg köteles a létesítő okiratának mindazon rendelkezését felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, amelyek nem felelnek meg az új Ptk. szabályainak. Az egyesület és alapítvány kérheti a létesítő okirata fentiek szerinti módosításának bírósági nyilvántartásba vételét, legkésőbb azonban 2016. március 15. napját követően csak a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő létesítő okirat alapján és a Ptk. rendelkezéseinek megfelelően működhet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!