szezon

2017.11.10. 08:00

Egekben a tojás ára

A szakértők szerint számos ok együttes hatásának eredményeként a tojás ára ritkán tapasztalható magasságba emelkedhet.

FMH

Fejér megyében és a székesfehérvári piacon jelenleg 39 és 52 forint között mozog a tojások ára

Fotó: FMH illusztráció

Ahogy Európában, úgy Magyarországon is megindult a tojás árának emelkedése, ami várhatóan az év végéig kitart – közölte a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Az év elején az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Franciaországban és főleg Olaszországban fertőződtek meg madárinfluenzával a szárnyasok. Itt január és május között csaknem 360 ezer madarat kellett kiirtani, többségében hízópulykát és tojótyúkot. Magyarország még olcsón megúszta, mivel az utolsó madárinfluenzajárvány-kitörés április 21-én fordult elő, és május 24-én fel lehetett oldani a korlátozásokat.

Amikor már mindenki azt hitte, hogy a baromfiágazatot sújtó csapás véget ért, a holland élelmiszer-biztonsági hivatal augusztus 2-án bejelentette, hogy rovarirtószer-szennyezés gyanúja miatt bezártak 180 tojástermelő telepet. Nem sokkal később Németország egyetlen tartományában 28 millió, fipronillal szennyezett tojást találtak, majd a tojásbotrány elérte Magyarországot is.

A Budapesti Nagybani Piac adatai szerint a megbízható termelésből származó, jó minőségű magyar tojások árai a darabonkénti 40 forint körül mozognak. A mostani árnövekedés év végéig kitarthat, 50-60 forint közötti hazai fogyasztói árak is várhatóak – jelezte a BTT.

Fejér megyében és a székesfehérvári piacon jelenleg 39 és 52 forint között mozog a tojások ára

A magyar vásárlók számára némileg előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) az év elejétől 27 százalékról öt százalékra csökkent. A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók a mostani drágulás után darabonként öt-nyolc forinttal olcsóbban juthatnak majd tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok vásárlóihoz képest.

A fehérvári piacon még lehet találni 39 forintos tojást, de már gyakoribb az ötvenforintos, sőt L-es méretben láttunk 52 forintért is. A termelők szerint tovább fog emelkedni a tojás ára, van, aki szerint év végén akár a nyolcvan forintot is elérheti.

A termelők elmondták, az áremelkedés elsősorban valóban a madárinfluenza és a rovarirtó-szennyezés miatt kiesett állomány miatt van, de a probléma összetettebb. Először is, nyáron kevésbé keresett termék a tojás, ezért hiánya is alig jelentkezik, ősszel már más a helyzet, ilyenkor megugrik a kereslet, és ez az év végi ünnepek közeledtével csak fokozódni fog.

Csakhogy a hideg beköszöntével a tyúkok kevesebbet tojnak – ha tojnak egyáltalán -, ami megint csak tojáshiányt és így a piac törvényeinek engedelmeskedve áremelkedést generál. A termelők egyelőre nem panaszkodhatnak, hiszen nő a kereslet, nő az ár, ám többen úgy vélik: meglesz ennek még a böjtje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában