Füstbe megy

2019.08.26. 07:54

Több tízmilliárdos kárt okoz az illegális cigaretta a költségvetésnek

Tavaly 6,5 százalék volt az illegális cigaretták hazai részaránya, a mintegy 530 millió szálas mennyiség hozzávetőleg 23 milliárd forintos költségvetési adókiesést okozott – tudta meg a Világgazdaság.

Törökbálint, 2015. november 2. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy elõzõleg az árokba borult, cseh rendszámú autóban talált csempészett dohányárut pakolják ki az M1-es autópálya 16-os és 17-es kilométere közötti szakaszán, Törökbálint közelében 2015. november 2-án. A felborult személyautóban két ukrán állampolgár utazott, egy férfi és egy nõ. A helyszínelõ rendõrök 994 karton, adójegy nélküli, tizenegymillió forint értékû cigarettát találtak az autóban. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Mihádák Zoltán

Magyarországon tavaly 6,5 százalék volt az illegális cigaretták részaránya a teljes fogyasztáshoz képest, összehasonlításképpen az európai uniós feketepiac ugyanebben az időszakban 8,6 százalékon állt – közölték a Világgazdaság érdeklődésére, a KMPG Stella Project című tanulmányára hivatkozva a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóosztályán.

Ebből az arányszámból és a NAV rendelkezésére álló szabadforgalmi adatokból számítva az illegális cigaretta múlt évi hazai mennyisége 530 millió szálra tehető, ami az EU-ban számított összes tétel alig egy százaléka.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a múlt évi kiskereskedelmi árak alapján a cigarettacsempészéssel okozott költségvetési adókiesés (jövedéki adó és áfa) hozzávetőleg 23 milliárd forint.

Ez év januárja és májusa között a NAV 7474 esetben foglalt le cigarettát, összesen 28,1 millió szálat, 1,42 milliárd forint értékben. Ugyanebben az időszakban finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt 396-szor foglaltak le, az együttesen 1,72 tonnás mennyiség értéke hozzávetőleg 74,7 millió forintnak felel meg. A sikeres akcióknak és a szervezett bűnözői körök felderítésének visszatartó hatása lehet, hasonlóképpen preventív jellegű a legális piacot védő intézkedések és ellenőrzési módszerek alkalmazása. Ezeknek végső soron árfelhajtó hatásuk is lehet az illegális piacon – emelték ki lapunknak.

Az említett KMPG-tanulmány az egyetlen átfogó felmérés e témakörben, az alapját az egyes országokban elvégzett „üres ciga­rettás­doboz”-kutatások adják, kiegészítve a tagállamok közti terméká­ramlási adatokkal.

A fogyasztási dohányok feketepiacának felmérése több nehézségbe is ütközik a cigarettához képest. A dohánytermesztésből közvetlenül a feketepiacra kerülő, nem márkázott csomagolású fogyasztási dohány a jellemző illegális termék, nem pedig a legális dohánygyártási és -forgalmazási láncból eltérített, jól beazonosítható csomagolású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában