Gazdaság

2014.07.09. 12:55

Több mint tízezer szakember hiányzik ma Magyarországon

A közszféra, köz- és felsőoktatás, felnőttképzés, munkaerőpiaci közvetítők és a vállalkozások összefogására van szükség az informatikai területen tapasztalható munkaerőhiány felszámolására.

Klecska Ernő

– A munkanélküliség, különösen a képzett fiatalok munkanélkülisége, a jelen társadalom és politika egyik legnagyobb kihívása Európában és sajnos Magyarországon is. Akinek nincs munkája, jó eséllyel elesik a lakhatás, a családalapítás és az elvárható minőségű életvitel lehetőségétől is. Ez a tendencia erősen köthető a világ digitalizációjának folyamatához is. Ha valaki nem rendelkezik a digitális eszközök használatának készségével, nem képes a saját munkáján belül digitális módon gondolkodni, ma már nehezen talál munkát, holnap pedig egyáltalán nem fog – fogalmazott Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke.

Laufer Tamás

A fehérvári szakember szerint a digitális képességek kritikusak a munkaerő piaci problémák megoldásában, akkor is, ha nem informatikai állásról van szó – arról nem is beszélve, hogy Európában közel félmillió, Magyarországon is több mint 10 ezer betöltetlen informatikai munkahely van, és a becslések szerint a következő négy évben a betöltetlen állások száma megduplázódik. Az egy főre jutó GDP hozzájárulása egy dedikált IKT (információs és kommunikációs technológia) munkahelynek ma évi 12, ha exportra termel, akkor 20 millió forint, a nem tudásalapú iparágak átlagos hozzáadott értékénél 4-5-ször magasabb.

Laufer Tamás  úgy véli ez a rengeteg betöltetlen állás nem hirtelen keletkezett, már évek óta ez a helyzet és valószínűleg ha találtunk volna jó választ, akkor további munkahelyek keletkeztek volna. Ez óriási bevételt jelenthetett volna magyar vállalatoknak, lehetőséget pályakezdőknek és stabilitást a GDP-nek.

– Ezt a szakadékot egyedül se az informatikai piac, se a kormányzat, se az oktatási rendszer nem tudja betömni, egymásra vagyunk utalva. Együttműködésre, összefogásra van szükség. A közszféra, köz- és felsőoktatás, felnőttképzés, munkaerő-piaci közvetítők, informatikai és nem informatikai vállalatok szorosan együttműködő platformjára van szükség. Ha mindenki a saját parciális és rövidtávú érdekeit nézi, akkor végül mindenki veszít, így Magyarország is – hangsúlyozta.

A Grundfosban dolgozó emberek

– A változáshoz először is mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy az informatikai karrier az egyik legvonzóbb karrier jelenleg és ez így lesz a jövőben is! Alapjaiban és a lehető leggyorsabban meg kell újítani az informatika oktatást a köznevelés egész rendszerében. Ezen kívül tudomásul kell venni azt is, hogy a dinamikusan és gyorsan változó technológiát folyamatosan tanulni kell, képesnek kell maradni alkalmazkodni és új eszközöket megismerni – sorolta a teendőket.

A dinamikusan és gyorsan változó technológiát folyamatosan tanulni kell!

 

Magyarország ma e folyamat vesztese, hiszen a becslések szerint több mint 100 ezer magyar informatikus távozott külföldre, ide azonban nem tudunk ilyen mértékben igazolni máshonnan. Az IVSZ ezért felvállalja a Grand Coalition for Digital Jobs európai program hazai koordinációját. A szervezet arra szólít fel minden érintettet, hogy csatlakozzon a hazai Összefogás a digitális munkahelyekért kezdeményezéshez.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!