Gazdaság

2014.07.17. 18:05

Több hazai a polcokon

Bár nem volt eredménytelen a tejtermelők számukra kedvezőbb piaci feltételekért, s a dömpingáras import elleni tiltakozásként szervezett múlt heti demonstrációja, a tehenészetek fenntartói hathatós intézkedéseket is várnak.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) elnöke lapunknak elmondta: eredményként értékelik, hogy a demonstrálóknak sikerült felhívniuk a figyelmet arra, ha az import UHT-tej és egyes félkemény sajtok behozatalában, a piac szabályozásában nem történik radikális változás, tönkre mennek a hazai tejtermelők.

Azok a kiskereskedelmi üzletláncok, amelyek tagjai a terméktanácsnak, megértették a problémát, s bár teljesen ők sem tudják kizárni kínálatukból az olcsó import tejet növelték a hazai tej és tejtermékek arányát üzleteik polcain. Csatlakozott hozzájuk egy, a szakmaközi szervezeten kívüli üzletlánc is, s vállalta, hogy csak hazai tejet forgalmaz.

- Ez azonban még nagyon kevés, mivel szinte ömlik be a hazai üzletekbe a legálisan, vagy némely esetben áfa-csalással, elsősorban a szlovákiai, cseh- és lengyelországi többlet tejtermelésből származó olcsó import UHT-tej és silány minőségű félkemény sajt. Becsléseink szerint az üzletekbe kerülő tej 60 százaléka importból származik fogalmazott a szakmaközi szervezet elnöke.

Véleménye szerint gyors intézkedésre van szükség, mert a kialakult helyzet következményeként már körvonalazódik a nyerstej felvásárlási árának csökkenése. Márpedig ezt most semmi nem indokolná, hiszen Európában a miénknél jóval magasabbak nemcsak a polci, hanem a nyerstej felvásárlási árak is. Példaként említette Németországot, ahol az itthoni 34-35 centtel szemben 41,5 centért vásárolják fel a nyerstej literjét.

Mélykuti Tibor úgy vélte, hogy a hazainál alacsonyabb áru import tej a kereskedőknek hoz ugyan profitot, s arról többnyire nem is akarnak lemondani de a fogyasztóknak csak ideiglenesen kedvező. A tejtermelésre ugyanis a ciklikusság a jellemző, s ha a most olcsó tejet szállító országokban kevesebb lesz a tej, az ott is elfogy, s nem jut az itteni üzletekbe.

De mi lesz, ha addigra tönkremegy jó néhány hazai tejtermelő gazdaság?




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!