Gazdaság

2012.01.20. 18:06

Tilos fogyasztói csoportokat szervezni

Budapest - Január elsejével módosult a fogyasztóvédelmi törvény, így tilos fogyasztói csoportokat szervezni; a változás óta kötött ilyen szerződések jogilag semmisek - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE).

MTI

Az egyesület emlékeztet arra, hogy 2012. január elsején lépett hatályba a fogyasztóvédelemről szóló törvény módosítása, amely alapján 2014. január elsejéig tilos fogyasztói csoportokat szervezni. Ugyanakkor még mindig számos olyan hirdetéssel találkozhat a fogyasztó (elsősorban ingyenesen hozzáférhető sajtóanyagokban), amelyeknek tárgya valamilyen hitelfelvétellel vagy kölcsönnyújtással kapcsolatos felhívás. Ezek a reklámok kedvező havi törlesztő részletek melletti gyors és költségmentes pénzfelvételi lehetőségre utalnak, melyet igénybe vehet akár nyugdíjas vagy BAR-listás is.
   
A FOE hangsúlyozza, hogy idéntől ha a fogyasztó ilyen tartalmú szerződést köt, az jogszabályba ütközik, jogilag semmis, az illetékes bíróság előtt megtámadható.
   
Az ilyen szerződésből így jogok és kötelezettségek nem keletkeznek, a fogyasztót tehát a benne vállalt havi törlesztő részletek nem terhelik, de az általa már teljesített pénzbefizetéseket a vállalkozás köteles visszafizetni - áll a közleményben.
   
Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az ezeket a szerződéseket megkötő cégek általában korlátolt felelősségű társaságok, amelyekkel szemben egy esetleges végrehajtási eljárás kimenetele hosszadalmas és eredménye bizonytalan. Ezért azt javasolják a fogyasztóknak, ha ilyen felhívással vagy reklámmal találkoznak, tegyenek bejelentést a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!