földgáz

2019.05.02. 22:10

Továbbra is kritikus kérdés az energiaellátás biztonsága Közép-Európában

Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter egy brüsszeli konferencián beszélt a diverzifikációról.

Magyarország boldogan diverzifikálná energiaforrásait, de ennek előfeltétele a szükséges infrastruktúra kiépítése és a beruházási döntések meghozatala, ezek azonban a nemzetközi partnereken múlnak – jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön Brüsszelben, az Egyesült Államok és az Európai Unió energiakonferenciáján.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy Magyarország a földgáz-ellátásának 100 százalékát orosz importból fedezi, és nem „puszta jókedvéből” jár el így, hanem mert az infrastruktúra jelenleg csak ezt teszi lehetővé.

Megfogalmazása szerint túl sokat beszélnek a diverzifikációról, jó varázsszó, nagyon jól hangzik, de nem elég, Magyarországon ennek egyelőre nem érezni semmi hatását.

Az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, Közép-Európában az energiaellátás biztonsága továbbra is „rendkívül kritikus kérdés”, főleg, hogy közel sem haladnak megnyugtató ütemben azok a beruházások, amelyek segíthetnék a diverzifikációt.

„A minket folyamatosan diverzifikációra felszólító barátainktól és szövetségeseinktől függ, hogy valamilyen mértékben tudjuk-e függetleníteni magunkat jelenlegi egyetlen beszerzési forrásunktól”

- fogalmazott Szijjártó.

Ezt kifejtve rámutatott, hogy az Exxon-Mobil és az OMV alkotta amerikai-osztrák konzorciumtól, illetve Romániától függ, hogy megindulhat-e a kitermelés a fekete-tengeri Neptun gázmezőn. Előbbi pedig egyelőre nem tudja meghozni a végső beruházási döntést a román szabályozási keretek miatt.

Ugyanez a helyzet az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas, Horvátországba tervezett terminál esetében is – mutatott rá. Ennek Magyarország megvásárolná a 25 százalékát, de az ajánlatot Zágráb még nem kommentálta érdemben – mondta. Megjegyezte: úgy tűnik, hogy a tulajdonvásárlás és a kapacitáslekötés kérdését össze kívánnák kötni, de ez Magyarországnak a jelenlegi körülmények között nem érdeke.

A miniszter hozzátette, a kormány annak a lehetőségét is biztosítani kívánja, hogy középtávon majd a Török Áramlat vezetékből is földgázhoz juthasson az ország.

Jelezte, hogy 2021-re elkészül a Lengyelország és Szlovákia közötti összeköttetés, így fizikai lehetőség lesz a lengyel vezeték és az LNG-terminálok elérésére.

„Minden szükséges lépést megtettünk annak érdekében, hogy Magyarország gázellátása közép- és hosszú távon is biztosított legyen. Mindegyik forgatókönyvet életben kell tartani”

- jelentette ki a miniszter.

Végezetül leszögezte, hogy az orosz Gazprommal kötött megállapodás nyomán Magyarország jövő évi gázellátása biztosított, már meg is kezdődött a gáz betárolása.

Szijjártó Péter a konferencián kétoldalú megbeszélést folytatott Miguel Arias Canete energiapolitikáért felelős uniós biztossal, Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel, a részt vevő litván és portugál tárcavezetőkkel, illetve az amerikai Exxon-Mobil egyik igazgatójával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában