Gazdaság

2015.04.24. 19:24

Szigorú feltételekkel: a szociális vályogházak esetében előtakarékosságot várnak

Fejér megye - Enyingen, Sárosdon és Sárkeresztúron készülnek vályogházak, amelyek szociális bérlakások lesznek.

Tribolt Lajos

Az önkormányzatoknak rendletben kell meghatározni, milyen feltételekkel adják majd bérbe a házakat.

A sárosdi testület már döntött, megalkotta a rendeletét.

- Önkormányzatunk arra törekedett, hogy a bérlők elsősorban fiatal házasok legyenek, kis gyermekekkel, mivel a családalapítást szeretnénk támogatni. Egyszerre lettek a házak szociális bérlakások és fecske házak - mondja Dunkl Gergely polgármester. - Az alacsony bérleti díj a megélhetéshez járul hozzá, a kötelező lakáskassza, melynek értéke 10 ezer forint havonta, a családok megtakarításának szükségszerűségét hivatott szolgálni. Úgy gondoltuk, hogy az 5 év alatt megspórolt pénz és az ehhez járó évenkénti 30 százalékos állami támogatás megfelelő kezdő tőke lehet 5 év után egy saját lakás megvásárlásához.

Képünk az építkezés hajrájában készült a bérlakásokról
Fotó: Archív

Fontos kiemelni, hogy a pályázóknak munkaviszonyt kell igazolniuk és egyikőjük sem rendelkezhet beköltözhető ingatlan tulajdonnal. A házakhoz tartozó kertet köteles művelni a bérlő. Elsősorban konyhakerti növények termesztését szeretnék előtérbe helyezni. A házaknál még a használatbavételi engedélyeket várják. Valószínűleg a bérlők júliusban tudnak beköltözni az ingatlanokba.

Sárkeresztúron a jövő héten tárgyalja majd a testület a rendeletet, de nagy valószínűséggel az előtakarékosságot, s a jelenlegi rendezett körülményeket majd ott is előírják, s a pályázóknál környezettanulmányt végeznek. A bérleti díj alacsonyabb lehet a sárosdi 10 ezer forintnál.

Enyingen is elkészültek a házak, bár külső vakolás még nincs, a falak kiszáradását várják. A rendelet tervezet most készül, Viplak Tibor polgármester azonban biztosra veszi, hogy náluk is lesznek feltételek a bérlőkkel szemben. Mindhárom településen folytatnák a házépítést, ha a Belügyminisztérium a jövőben is támogatná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!