Albérlet százhúszezerért

2020.02.01. 15:30

Székesfehérvár lett az ország talán legdrágább megyeszékhelye

A főváros után Székesfehérváron és Veszprémben vannak a legdrágábban bérelhető ingatlanok. Az elmúlt évben számottevő áremelkedés következett be.

Héjj Vivien

Nem egyszerű az ingatlaneladás, de jól jövedelmez Fotó: freepik

Fotó: freepik

Az elmúlt másfél év erőteljes drágulást hozott az albérletek piacán, országosan és megyei szinten is. Egy év alatt tizenegy megyében nőttek, háromban stagnáltak, ötben pedig csökkentek az árak. Az egyik legnépszerűbb – ingatlaneladással és -kiadással foglalkozó – oldal készített elemzést az albérletek árainak alakulásáról, górcső alá véve a 2018. júniusi és a 2019. júliusi adatokat. A kimutatás szerint az ingatlanárak arányos növekedésében második helyre került Székesfehérvár – Szekszárd után – ugyanis a városi ingatlanok tekintetében huszonegy százalékos drágulást hozott az egyéves időszak.

Egy év alatt nem kevesebb mint huszonegy százalékos volt a drágulás

Az elemzésből kiderült, hogy a bérelhető lakást keresők elsődlegesen a családi és ismerősi körben néznek körül, ebből is kiderül, hogy a bizalom és a személyes kapcsolat is a legfontosabb tényezők között van a bérleti piacon. Ha nem járnak sikerrel, felkeresik az ingatlanhirdetési portálokat – ez az albérletkeresők hatvan százalékára igaz. Bár az internet szerepe jelentős, az albérlet keresések tekintetében a közösségi média súlya alacsony, mindösszesen tízszázalékos.

A felmérésből látszik, legtöbben munkahelyi, családi vagy tanulmányi okokból választják a bérlakás lehetőségét. A lakások túlnyomó többségét részlegesen vagy teljesen bútorozva adják ki. A bútorozatlan lakások majdnem fele kisebb településeken, egyharmaduk pedig megyeszékhelyeken található.

Míg 2018 nyarán átlagosan kilencvenkilencezer forintért bérelhettek lakóingatlant Fehérváron, 2019 azonos időszakára a havi díj átlagosan százhúszezer forintra nőtt. Ezzel az árral Székesfehérvár – Veszprémmel együtt – a főváros után a legdrágább megyeszékhely a bérelhető ingatlanok szempontjából.

Szegeden stagnált, Pécsen pedig csökkent a bérbe adott ingatlanok havidíja

A Központi Statisztikai Hivatal felmérései szerint a bérlők harminc százaléka megyeszékhelyre költözik, ke­vesebb mint egyharmaduk kisebb városokban vagy községekben telepedik le. Megyeszékhelyek tekintetében a kiadó lakások mintegy hatvan százaléka lakótelepi épületekben található. Főként a kisebb és a közepes – átlagosan 56 négyzetméteres – lakásokat adják bérbe a tulajdonosok. Ettől a családi házak jelentősen eltérnek, hiszen itt a bérelhető ingatlanok mérete gyakran eléri vagy meg is haladja a hetven négyzetmétert.

Jelenleg Székesfehérváron, az egyik ingatlanhirdetésekkel foglalkozó oldal tartalmából kiindulva, egy átlagosnak mondható ötvenhárom négyzetméteres lakást akár már kilencvenezer forintért kibérelhetünk, de ugyanilyen alapterülettel rendelkező lakást találunk átlag feletti, száznegyvenezer forintos áron is. A családi házak piacát tekintve Fehérváron az átlagosnak ítélt hetven négyzetméteres ingatlanok ára kilencvenötezer és kétszázhúszezer forint között mozog.

A legdrágábban elérhető albérletek természetesen a fővárosban vannak. Ott átlagosan százhatvanezer forintot kell fizetnie annak, aki bérelni szeretné lakhelyét. A legolcsóbb lakásokat Békésben találjuk: itt a megyeszékhelyen átlagosan havi hetvenezer forintért hirdetik a bérlőre váró ingatlanokat.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában