Gazdaság

2011.12.14. 08:47

Szakmák Olimpiája - A világ élvonalában az ajkai Nagy Dávid

A Szakmák Olimpiájaként is ismert WorldSkills versenysorozatot az idén Londonban rendezték, ahol fantasztikus siker született: Nagy Dávid fiatal ajkai ács a tizedik helyen végzett!

feol.hu

A mintegy 56 országot, nagyjából 950 versenyzőt és több mint 40 szakmát magába foglaló rangos WorldSkills versenyen, amelyet a közelmúltban rendeztek, Magyarországról 15 fiatal vehetett részt, az ács szakmát az ajkai Nagy Dávid képviselte - írja a Napló-online.

A versenyre delegált zsűritagok, vagyis szakértők a versenykiírás értelmében az előzetesen kiadott feladatot 30 százalékban megváltoztatták, hogy senki ne kaphasson túlzott előnyt a begyakorlással. A pontozási rendszert is csak azt követően dolgozták ki, ahol a méretpontosság szerepelt a legnagyobb súllyal. A faanyag cseréjére a verseny ideje alatt nem volt lehetőség, ezért minden hiba végzetes lehetett.

A fiataloknak az előkészítő nap során lehetőségük volt "belakni" a versenyterületet, megismerkedhettek a gépekkel, szerszámokkal. Egy órát kaptak a feladat áttanulmányozására, majd eldördült a "startpisztoly". Egy ötszög alaprajzú pavilon, rajta viszonylag bonyolult tetőszerkezet, padlóján deszkaterítéssel - ez volt a feladat. Minderre 22 óra állt rendelkezésükre, amit úgy kellett beosztaniuk, hogy közben jusson idejük ebédelni, körülnézni a versenyen, és a többi, ezért minden felhasznált percüket pontosan vezették.

Részletek a Napló-online-on!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!