Gazdaság

2011.08.22. 13:33

Soros György: egy titokzatos vevő erősíti az eurót

Ha devizapiaci spekulációról van szó, érdemes odafigyelni arra, amit a piaci spekulációk bölcse, Soros György mond, aki több mint egymilliárd dollárt keresett 1992-ben azzal, hogy árfolyam spekulációval akkora nyomás alá helyezte a font-sterlinget, hogy annak el kellett hagynia az ERM európai árfolyam-mechanizmust.

MTI

A német Der Spiegel magazinnak adott interjúban Soros György annak a meggyőződének adott hangot, hogy az euró kizárólag egy "titokzatos vásárlónak" köszönheti dollárral szembeni erejét.

Soros György egy tréfás megjegyzéssel hárította el az őt kérdező riporternek azt felvetését, hogy esetleg ő maga lenne az a titokzatos vásárló, sejteni engedte viszont, hogy szerinte valójában kiről is van szó.    

"Semmiképpen sem shortolnám az eurót, mivel Kínának érdekében áll, hogy legyen a dollárnak alternatívája. Kínára nyugodtan lehet számítani, hogy az európai hatóságok mögé áll, mihelyt az euró támogatásáról van szó" - mondta Soros György a német magazinnak.

Az euró meglepően jól szerepelt az idén az európai szuverén kötvénypiaci bonyodalmak ellenére. A dollárral szemben az év eleje óta 7,6 százalékkal erősödött. 

Soros György az utóbbi időben számos alkalommal adott hangot véleményének az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatban, határozottan támogatva az euróövezeti közös kötvények bevezetésének gondolatát és az euró támogatására szólította fel Németországot.

A spekuláció minden válságot csak súlyosabbá tesz - ismeri be Soros György, azonnal ki is fordítva a spekuláns kifejezés értelmezését, mondván manapság a jegybankok a legnagyobb spekulánsok, mivel ők hajtják végre a legnagyobb vételi és eladási műveleteket. "A fedezeti (hedge) alapokat már régen leváltották a jegybankok. A piacok stabil pénzügyi rendszer kialakítását várják a hatóságoktól. Ha van rés a rendszeren, azt a spekulánsok megtalálják" - mutatott rá a magazinnak a magyar származású amerikai milliárdos befektető szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!