Gazdaság

2014.05.11. 16:35

Sokkoló hír a húsiparnak

Budapest, Fejér - Beszállítási tilalmat rendelt el Oroszország 14 magyar húsipari céggel szemben. Mivel a többieknek eddig sem volt engedélye, az egész ágazat érintett.

MTI

Az orosz élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termékek állami felügyelete, a Roszszelhoznadzor április 30-án kiadott rendelete május 14-től rendeli el a húsimport-korlátozást. A döntést a hatóság egy februárban végzett vizsgálat eredményeire hivatkozva hozta meg.

Oroszország január végén a Litvániában bejelentett afrikai sertéspestis miatt tiltotta meg az élősertés, a sertéshús és a feldolgozott sertéshústermékek beszállítását az EU tagállamaiból. Az orosz felügyelet február közepén kezdte meg 21 magyarországi sertéshúsüzem, exportőr cég, húsfeldolgozó és sertéstelep ellenőrzését. Ettől a magyar agrárkormányzat eredetileg a tilalom feloldását várta. A cégek közül 18 olyan volt, amelyik már korábban is szállított az orosz piacra, és három új céget is bekapcsoltak az engedélyeztetési vizsgálatba - közölte akkor Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár a lista miatt megkereste az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság vezetőjét, Szergej Dankvertet, s abban állapodtak meg, hogy hétfőn egyeztetésre várják az orosz hatóságnál Kiss Szilárd miniszteri biztost.

Az orosz ellenőrök mindegyik cégnél találtak hiányosságokat egy újabb auditra lesz szükség

 

Az interneten is elérhető határozat szerint a Hungerit Baromfifeldolgozó, a Master Good, a Her-Csi-Hús, a Darius Hús, a Hungary Meat, a Pápai Hús, a Pick Szeged több cége, az Ász-Kolbász, az Alföldi-Hús Zrt., a Tamási-Hús, a Prima Enten és a Pannontej érintett.

Az államtitkár szerint csak átmeneti intézkedésről van szó. Ha a cégek az oroszok által jelzett hiányosságokat pótolják, a hibákat kijavítják, a magyar partner ezt auditálja, akkor ismét visszaengedik őket a piacra. Kardeván Endre szerint a hibákat, hiányosságokat 1-1,5 hónap alatt ki lehet javítani, a magyar auditot ő személyesen, mint országos főállatorvos fogja igazolni az orosz fél számára, és ezt követően az érintett cégek ismét szállíthatnak az orosz piacra.

Oroszország átmeneti időre bezárta 15 osztrák húsipari és tejipari üzem előtt is az Oroszországba irányuló bevitel lehetőségét jelentette a múlt hét végén a RIA Novosztyi a Die Presse című bécsi lapra hivatkozva. Emiatt az osztrák földművelésügyi miniszter, Andrae Rupprechter a napokban kis létszámú delegáció tagjaként különmegbízottat küld Moszkvába - tette hozzá az orosz hírügynökség.

 

 

Címkék#húsipar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!