Gazdaság

2016.11.21. 17:15

Segítség a pályaválasztáshoz

Élelmiszer feldolgozó és mezőgazdasági üzemekbe kalauzol el 200 pályaválasztás előtt álló általános iskolást a következő napokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Dávid Erzsébet

A ma, azaz kedden kezdődő pályaorientációs napokon egy bicskei húsfeldolgozó üzembe, valamint a székesfehérvári tejüzembe látogatnak el a diákok, majd a kenyér- és péksütemény készítés folyamatát kísérhetik figyelemmel a legnagyobb székesfehérvári sütőipari cégnél. A program utolsó állomásaként Alcsútdobozon nyerhetnek bepillantást egyes mezőgazdasági munkákba, továbbá a malom és az annak termékeit felhasználó pékség munkájába. Az üzemlátogatások során az iskolások felkeresik a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolát, illetve annak tanműhelyét, Velencén pedig az Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolával ismerkednek - mondta el lapunknak Fülep Adrienn, a kamara megyei szakképzési referense.

A fehérvári tejüzem. Korszerű gépeken jobban megy a munka Fotó: Borbély Béla

A pályaorientációs napok programjai az egyik magyarországi multi üzletlánc bicskei húsfeldolgozó üzemben kezdődnek meg, ahol a húsfeldolgozást végző szakemberek munkáján keresztül figyelhetik meg a gyerekek, hogy készül kedvenc felvágottjuk, sonkájuk. Csütörtökön a székesfehérvári tejüzemben várják a fiatalokat. Azok számára, akik szívesen dolgoznának a korszerű gépekkel felszerelt munkahelyen, jó hír, hogy hosszabb szünet után az idei tanévtől kezdve ismét képeznek tejfeldolgozó szakmunkásokat, s a tanulóknak lehetőségük van arra is, hogy a fehérvári tejüzemben, a legjobb mesterek irányításával sajátítsák el a szakma gyakorlati tudnivalóit. Pénteken a kenyérsütő kemencék világába látogatnak el a pályaválasztás előtt állók. Miután megnézik, hogy készül a mindennapi, a jövendő szakemberek oktatását végző Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával ismerkednek, majd az intézmény tanműhelyében nézik meg, milyen körülmények között tanulják mesterségüket a diák pékek és cukrászok. A következő héten Alcsútdoboz lesz a pályaorientációs busz célpontja, ahol a mezőgazdasági gépészek munkájából kapnak ízelítőt. A göböljárási malomban megnézhetik, hogy lesz a gabonából liszt, a pékségben pedig, hogy miként dagasztják, sütik a cipókat. A NAK azokra is gondolt, akik szívesen bíbelődnének a virágkötészettel, vagy lennének virágkertészek, ők a velencei Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolában szerezhetnek előzetes ismereteket ezekről a szakmákról.

A pályaorientációs napok megszervezésével az agrárkamara a mezőgazdasági termelésben és az élelmiszer feldolgozásban mind súlyosabbá váló szakemberhiány enyhítéséhez szeretne hozzájárulni azzal, hogy felkelti a fiatalok érdeklődését az érintett szakmák iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!