Gazdaság

2011.10.12. 10:48

PSZÁF-tiltás az Erste Bank végtörlesztési űrlapjának alkalmazására

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatának lefolytatásáig megtiltotta az Erste Bank Hungary Zrt.-nek a hitelintézet által alkalmazott rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelmi nyilatkozat használatát, az űrlap ugyanis felvetheti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértését; az Erste közölte, hogy azonnali hatállyal módosítja a kifogásolt tartalmat.

MTI

A PSZÁF szerdán az MTI-vel közölte, hogy október 4-én próbavásárlást hajtott végre az Erste Bank Hungary Zrt. egyik budapesti fiókjában. Az ellenőrzés célja annak felmérése volt, hogy a bank a hitelintézeti törvényben elrendelt fix árfolyamú végtörlesztési lehetőség kapcsán betartja-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.
   
Az Erste szerdán közleményben reagált a PSZÁF tiltására. Ebben a bank közli, hogy tudomásul veszi a határozatot, s tájékoztatott arról, hogy intézkedett a végzésben foglaltak teljesítése érdekében. A kifogásolt "Igénybejelentési nyomtatvány" tartalmát a felügyeleti rendelkezés szerint javítja és a javított szöveg alkalmazását szerdától teljes hálózatában kötelezővé teszi.
    
A közlemény szerint a bank biztosítja a végtörleszteni kívánó ügyfeleit a hatályos jogszabályok és a mindenkori felügyeleti intézkedések pontos betartásáról.
   
A felügyelet közleménye szerint a próbavásárlás során a PSZÁF megállapította, hogy az Erste Bank Hungary Zrt.-nél szeptember 28.-tól alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap a következő lábjegyzetet tartalmazza: „Az igény bejelentésére 2011. 12. 30-ig egyszer van lehetőség!”
   
Mindezek miatt a PSZÁF október 5-től fogyasztóvédelmi célvizsgálat megindításáról döntött a hitelintézetnél. A jogszabály szerint a fogyasztóknak december 30-ig van lehetőségük a fix árfolyamú végtörlesztési igény bejelentésére. A törvény azonban nem határoz meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket - áll a közleményben.
   
A PSZÁF szerint az Erste által alkalmazott nyilatkozatminta hátrányosan befolyásolhatja a fogyasztók ügyleti döntését, alkalmazásával fennáll a veszélye annak, hogy a fogyasztókat eltérítheti a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védő, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó joguk gyakorlásától. A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok pedig veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit - tartalmazza a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!