Gazdaság

2015.01.22. 18:17

Piaci előnyöket is jelent a GMO- mentes termékek előállítása

Mezőfalva – Génmódosítás-mentes tejet, húst és tojást is találhat majd a vásárló az üzletek polcain egy most elindított program eredményeként.

Dávid Erzsébet

A megvalósítás első lépéseiről Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatta csütörtökön az újságírókat Mezőfalván, a Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt.-nél. A sajtótájékoztató helyszínének kiválasztása nem véletlen: a 950 tehenet tartó gazdaság ugyanis a jószágok etetéséhez szükséges takarmány többségét maga termeli meg, s így „a szántóföldtől a tejes bögréig" biztosítja az előállított tej GMO – mentességét, s ily módon úttörője a hazai génmódosítás - mentes tejtermelésnek, amely az országos program első része.

Tejjel koccintott a GMO-mentes tejtermelési program sikerére Keresztes Zsolt, a mezőfalvi gazdaság termelési vezérigazgató-helyettese, Nagy István államtitkár, Zászlós Tibor, a gazdaság vezérigazgatója és Südi András, a gazdaság ágazati igazgatója. Fotó: Borbély Béla

Mint az agrártárca államtitkára elmondta, Brüsszelben a napokban dőlt el, hogy a tagországok szabadon rendelkezhetnek a genetikailag módosított növények termesztésének tiltásáról, korlátozásáról, ami pedig új célként a tej, a hús és a tojás GMO - mentes előállításának megvalósítására ösztönözte Magyarországot.  Fontos ez azért is, mert a lakosság és a gazdálkodók többsége elutasítja a géntechnológiával módosított növények mezőgazdasági, élelmiszer célú felhasználását. Természetellenesnek, egészségügyi és gazdasági szempontból előnytelennek, a környezetre és a biológiai sokféleségre pedig károsnak tartja. Kockázatot jelent, hogy nem tudni, egy-egy genetikai beavatkozás hosszabb, rövidebb távon milyen előre nem látható folyamatot válthat ki. Ez ellen – fejtette ki lapunk kérdésére válaszolva az államtitkár- úgy tudunk legjobban védekezni, ha nem avatkozunk be direkt a növények genetikájába.

A tej, a hús, a tojás és a belőlük készített élelmiszerek táplálkozásunk alapjául szolgálnak, ezért tartja a kormányzat fontos célkitűzésnek, hogy ezek – elsőként a tej - tekintetében elérjük a teljes GMO – mentességet. Ennek elérésére első lépésként új fehérjeprogramot hirdetett, amelynek az a célja, hogy az állatok takarmányában kiváltsák az eddig alapvető fehérje forrást, a főként Dél-Amerikából behozott, s ott nagyrészt GMO –s eljárással termesztett import szóját. Azt kívánják elérni, hogy az állatok takarmányozásában ne import szójából, hanem egyéb kiegészítő növényekből biztosítsák a szükséges fehérjéket. A feladat sikeres megoldása érdekében a programba bevonták az Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetet, valamint a hazai agrár felsőoktatás kiemelt intézményeinek takarmányozással, állattenyésztéssel foglalkozó tanszékeit.

Az államtitkár elmondta: a Kárpát-medencében legalább száz olyan, jelenleg csak kis mértékben használt növényfaj van, amely a takarmányozásban fehérjeforrásként szolgálhatna. Az élettani, takarmányozási kísérleteket, kutatást végző intézmények dolga, hogy megtalálják azokat a takarmány kiegészítőket, növényeket, amelyekkel ki lehet váltani az import szóját,  pótolni tudják az importból származó szója fehérjetartalmát. ( A hazai szója GMO – mentes termesztésből származik!). A következő időszak fontos feladata lesz az is, hogy meggyőzzék a gazdálkodókat arról, hogy a GMO – mentes termesztés nem drágítja a termelést, s nincs kedvezőtlen élettani hatása sem.

Az államtitkár szerint,ha ezt a programot végigvisszük, Magyarország jelentős piaci előnyre tesz szert, mivel nagy mennyiségben elsőként jelenhet meg GMO – mentes élelmiszerekkel a piacon. S, hogy mit jelent majd ez a fogyasztóknak?  A megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek – amennyiben a kereskedők nem tesznek rá extra árrést – árban is versenyképesek lesznek a hagyományos termékekkel.

A GMO – mentes takarmányozással és a hagyományosan előállított tej termelési költségei között „elhanyagolható" a különbség – mondta Zászlós Tibor, a mezőfalvai gazdaság vezérigazgatója. Szakmai hozzáértés, alázat és akarat kérdése, hogy GMO-mentes tejet állítsunk elő – fogalmazott. Mint mondta, vitathatatlan, hogy az ilyen típusú termelés nagyobb odafigyelést, s bizonyos takarmányozási technológiák részbeni kiváltását igényli, de meggyőződése, hogy a GMO - mentes tej versenyképes lesz és elnyeri a fogyasztók tetszését, hiszen természetes alapanyagokból kerül előállításra. A gazdaságban már bevontak több, elfelejtett fehérje forrást , takarmányt a termesztésbe, s nem romlott az előállított tej beltartalmi értéke, nem csökkent a mennyisége. A Nemzeti Agárgazdasági Kamara alelnökeként is fontosnak tartja, hogy a teljes termékpálya esetében megvalósuljon a GMO – mentesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!