Egységes Európai Égbolt

2019.09.12. 06:27

Paradigmaváltás előtt áll az európai légi közlekedés

A közös európai légiirányítást lehetővé tevő uniós koncepció (Egységes Európai Égbolt – SES) teljes körű végrehajtásáról szóló nyilatkozatot írtak alá Európa 21 légiközlekedési szövetségének képviselői – közölte Szepessy Kornél, a Hungarocontrol vezérigazgatója Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva szerdán.

Budapest, 2016. április 14. Légiforgalmi irányítók gyakorolnak a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. újonnan átadott léginavigációs tudásközpontjában 2016. április 14-én. A 3,5 milliárd forint értékû beruházással integrált szolgáltatásokat nyújtó központ jött létre, amelynek része a légiforgalmi irányítókat képzõ Léginavigációs Akadémia, a kutatás-fejlesztési (CRDS), valamint a radarszimulációs és kényszerhelyzeti központ. MTI Fotó: Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Tájékoztatása szerint a nyilatkozatban a légi közlekedési szervezetek olyan egységes légi navigációs hálózat létrehozását sürgetik, amely

  • az új technológiák alkalmazásával maradéktalanul megfelel a forgalmi kihívásoknak,
  • a lehető legmagasabb fokon szolgálja a repülésbiztonságot,
  • csökkenthetővé teszi a repülések okozta környezeti terhelést, valamint
  • segítségével mérsékelhetővé válnak a kiberbiztonsági kockázatok.
  • A szerdán kezdődött kétnapos tanácskozáson arra is felhívták a figyelmet, hogy

    a globális utasforgalom 2037-re várhatóan megkétszereződik.

    A növekvő kapacitásigény biztosítása, illetve a környezeti hatások mérséklése pedig nagy feladat az európai légiforgalmi iparág és a tagállamok kormányai számára.

    Ez a változás megköveteli az új technológiák és munkamódszerek bevezetését, a nemzeti szabályozások harmonizációját, valamint az új igényeket kiszolgáló infrastruktúra létrehozását.

    A légi közlekedés európai szabályozása paradigmaváltás előtt áll, az Európai Bizottság várhatóan a következő egy évben határozza meg újra az Egységes Európai Égbolt kezdeményezés szabályait – mondta a vezérigazgató.

    Reményét fejezte ki, hogy a döntéshozók tisztában vannak a közép-európai régió megkerülhetetlen szerepével az európai légi forgalomban, és „ez visszaköszön a későbbi döntésekben is”.

    Az Egységes Európai Égbolt koncepcióját 2004-ben készítették azért, hogy javítsák az európai légiforgalmi szolgáltatás (ATM) teljesítményét a biztonság, a kapacitás, a költséghatékonyság és a környezet szempontjából. A koncepciót több tagállam nem támogatja, mert több légiforgalmi irányító szolgálat megszűnésével járhat.

    Borítókép: Légiforgalmi irányítók gyakorolnak a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. légi navigációs tudásközpontjában

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!