Gazdaság

2015.07.15. 15:48

Paks II: A fővállalkozói szerződés értelmében az orosz NIAEP kulcsrakész erőművet épít

Paks - A Paksi Atomerőmű két blokkjának alapvető, úgynevezett műszaki terveinek 2015 és 2016 során kell elkészülniük, a tervezés, engedélyezés 2015-2017-ben zajlik, a telephelyi építési munkálatok 2018-ban kezdődhetnek

Aszódi Attila kormánybiztos az MTI-nek szerdán elmondta, a tervezési munkát a paksi projekt fővállalkozója, a Roszatom állami konszernhez tartozó NIAEP-ASE egyesített műszaki társaság megrendelésére egy másik Roszatom-cég, a szentpétervári Atomprojekt végzi. A paksi 5. és 6. blokk megépítésére vonatkozó fővállalkozói szerződést 2014. december 9-én írta alá a magyar felelős szervezet, az MVM Paks II Atom-erőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Roszatom cégcsoporthoz tartozó NIAEP-ASE mérnökcég. A szerződés értelmében az erőmű építésének előkészítésére irányuló tevékenység 2015. január 1-jén kezdődött emlékeztetett Aszódi.

Közelebbről vizsgálva a tervezési és engedélyezési ütemtervet, az alapvető műszaki terveknek 2015 és 2016 során kell elkészülniük. A Paks II. projekttársaság 2015 nyarán kívánja elkészíteni és benyújtani az illetékes nukleáris biztonsági hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) az előzetes biztonsági tájékoztató dokumentumot Aszódi elmondta, hogy a létesítési engedélyezés alapját jelentő dokumentumok, így többek között az elő- zetes biztonsági jelentés az orosz fővállalkozó és alvállalkozói munkájának eredményeként 2016 őszére készülhetnek el, ekkor nyújthatják be azokat az OAH-hoz.

A magyar-orosz államközi szerződés értelmében az orosz állam az atomerőmű megépítésének 80 százalékára maximum 10 milliárd eurós hitelkeretet bocsát rendelkezésre, amihez a magyar fél 20 százalék önrészt biztosít. A fővállalkozói szerződés értelmében az orosz NIAEP az Oroszországból és más országokból, többek között az Európai Unió és Magyarország területéről kiválasztandó alvállalkozóival egy kulcsrakész erőművet épít majd meg. Akét VVER-1200 típusú reaktorral felszerelt atomerőműblokk kereskedelmi üzeme a magyar üzemeltető szervezet számára történő átadásukat követően, 2025-től, illetve 2026-tól tervezett.

Az atomerőmű két új blokkjának látványterve. A szentpétervári Atomprojekt dolgozik az úgynevezett műszaki terveken. Fotó: blog.atlatszo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!