Gazdaság

2009.08.27. 02:29

Összeköltöznek a diákok

FMH-összeállítás - A válság hatására felélénkült az albérleti piac. Lapunk az Otthon Centrum felmérése alapján nézett utána, mi a helyzet az egyetemi és főiskolai városokban.

Klecska Ernő

Debrecenben idén is érezhető a piac élénkülése a ponthatárok kihirdetése óta. A hitelfelvétel szigorodása, a magasabb elvárt önerő miatt viszont látványosan megfordult az előző években jellemző tendencia; a szülők nem vesznek lakást diákgyereküknek arra hivatkozva, hogy bérlőtárssal megoszthatóak a költségek, és az ingatlan öt év távlatában is jó befektetés. Ez a legtöbb egyetemi városra jellemző tapasztalat. Jelenleg típustól függetlenül keresettek az egyetem közeli, 1,5-3 szobás lakások. A városban nem jellemzőek a főbérlős lakások, a diákok leginkább többen összeállva keresnek albérletet. A keresett, egyetem közeli lakások esetében azok hiánya miatt nem jellemző a bérleti díjak csökkenése tavalyhoz képest, viszont az alsó kategóriás panellakások esetében 10-15 százalékos csökkenés figyelhető meg. Az átlagos bérleti díj tégla lakások esetében 1000-1700 forint négyzetméterenként, amíg a paneloknál ennek csupán a fele, kétharmada.
A miskolci lakáspiacot csak enyhén, és augusztusra szorítkozva mozgatja meg a diákok albérletkeresése. A legkeresettebbek természetesen az egyetem közeli, illetve tömegközlekedéssel jól ellátott városrészek (Avas dél, Petneházy, Hejőcsaba, Tapolca). Elsősorban 1,5-2 szobás téglalakások a keresettek, illetve Tapolcán tipikus, hogy diákok különálló családi házas lakrészt bérelnek. A kínálat bővülése ellenére a bérleti díjakban nem látszik csökkenés: jellemzően 650-850 forint négyzetméteráron mozognak.

Szegeden is csak a módosabb szülők azok, akik manapság inkább jó helyen lévő, lehetőség szerint újszerű lakást vesznek diák gyermeküknek, amit az egyetemi évek leteltével könnyen el tudnak adni. Jellemző a csoportos lakásbérlés, s itt a belvároshoz közeli panelek is keresettek. A fő albérlet-választási szempontok ugyanazok, mint mindenhol: egyetem közelsége, bérleti díj, fűtés típusa, bútorozottság, internet. A fűtési mód alapján nagy különbségek adódhatnak: amíg egy 2-3 szobás távfűtéses panellakás bérleti díja legfeljebb 35 ezer, egy egyedi fűtéses lakásért 50-80 ezer forintot is elkérhetnek a rezsin felül.

Győrött továbbra is gyakori megoldás a szülők lakásvásárlása bérlés helyett. A diákok próbálnak téglalakást találni, elsősorban az egyetem, illetve a városközpont közelében. A panel csak másodlagos lehetőségként jön szóba. Az egyedüli és albérlőtársas költözés egyaránt jellemző. Miskolchoz hasonlóan itt sem hozott bérletidíj-csökkenést a kínálat bővülése. Ez utóbbi oka az, hogy a lakáseladók magasabb ár reményében egyelőre kivárnak, de addig is kiadják az általuk nem használt lakást. Az egyetemhez közeli téglalakások jellemző bérleti díja 1000 forint négyzetméterenként, amíg attól távolabb csak 750-900. A panelárak ennél 100-150 forinttal olcsóbbak.

Sopronban 30-50 négyzetméter közötti, egyedi fűtésű garzonokat és kétszobás lakásokat keresnek. Amíg az elsőévesek jellemzően egyedül, második évtől viszont már többen összeállva vesznek ki albérletet. A kínálat nem bővült tavaly óta, most is hiány van jó albérletekből, a bérbeadók válogathatnak a bérlőjelöltek közül. Ennek megfelelően a bérleti díjak sem csökkentek. Jellemző bérleti díj egyetemhez közeli téglalakásnál 1000-1500, amíg távolabb 1000, és paneleknél egységesen körülbelül 700 forinttal kell négyzetméterenként számolni.

A veszprémi lakáspiacot nem mozgatja meg látványosan az albérletkeresési időszak; az élénkülés az egyetem és a központi kollégium környezetére korlátozódik. A diákok leginkább ketten-hárman együtt keresnek két lakószobás, egyedi fűtésű téglalakást. Bár a válsággal bővült a kínálat kiadó lakásokból, de a minőség elmarad a kereslet igényeitől. A paneloknál és az egyetemtől távolabbi területeken tavalyhoz képest csökkentek a bérleti díjak, nagyobb engedmények vannak.

Budapesten a kereslet bővülése nem tartott lépést a kiadó ingatlanok számának növekedésével, így érezhető a bérleti díjak csökkenése. Ez, területtől függően 5-20 százalék közé tehető; a magasabb presztízsű budai oldalon jelentősebb. Az egyetemek közelében stabilak a bérleti díjak. Bár csökkent az arányuk, de a keresett, egyetemekhez közeli kerületekben (VIII., IX., XI.) még most sem ritka, hogy a szülők inkább lakást vásárolnak gyermeküknek albérlet helyett. Lakásválasztásnál a közlekedés, a lakás elosztása, állapota, valamint a bérleti díj a döntő. Egyetemhez közel havi 60 ezer forint alatt nem érdemes jó lakást keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!