Gazdaság

2009.12.01. 05:15

Nyugdíj: kinek éri meg visszalépni magánból az államiba?

FMH - Egy hónap van arra, hogy az érintettek korrigálják korábbi döntésüket, és visszalépjenek a tb nyugdíjrendszerébe. De ki léphet egyáltalán vissza, és kinek éri meg?

B. Kiss László

Az Országgyűlés a nyáron fogadta el azt a törvényt, amely a magánnyugdíjpénztári tagok meghatározott köre számára lehetővé teszi az idei év végéig a  társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépés lehetőségét.  A visszalépés lehetősége azon magánpénztártagok számára nyílt meg  - és van nyitva december 31-éig -,  akik önként váltak a magánnyugdíjpénztár tagjává és 2008. végéig betöltötték 52. életévüket. A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy a már társadalombiztosítási (öregségi) nyugellátásban részesülő jelenlegi és volt  pénztártagok 2009 végéig kérhessék  társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének módosítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával.
- A november 11-én hatályba lépett  újabb  törvény kibővítette azon (volt) pénztártagok  körét, akik nyugellátásuk módosítását igényelhetik. Mindazok a pénztártagok  (volt pénztártagok),  akik részére 2009. december 31-éig állapítanak meg  75 százalékos  mértékben  saját jogú öregségi nyugellátást,   kérhetik nyugellátásuk összegének  módosítását , azaz a nyugellátás teljes (100 százalékos  mértékű) összegben történő megállapítását.  A kérelmet 2009. december 31-éig, illetőleg a nyugellátásról szóló határozat  december 15-ét követő kézhezvétele esetén, legkésőbb a kézhezvételt követő 15  napon belül kell benyújtani. Ez vonatkozik a bányásznyugdíjat, korengedményes nyugdíjat, előnyugdíjat, szolgálati nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet  folytatók nyugdíját, továbbá az öregségi nyugdíjnak minősülő mezőgazdasági járadékokat  kérőkre is  tájékoztatta - honlapunkat a Pénzügyi  Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).  No de, kinek érdemes visszalépni, és kinek nem? - adódik a kérdés. A választás lehetőségét összesen 122 ezer érintett számára levélben kínálta fel a PSZÁF. A szakemberek szerint a rossz döntés  éves szinten  akár egy havi nyugdíjnak megfelelő összegbe is kerülhet. A szakértők általában úgy vélekednek: a lehetőséggel az érintettek zömének megéri élni, mivel az ő esetükben már nincs elég idő ahhoz, hogy a magánnyugdíjpénztárak ledolgozzák azt a tetemes veszteséget, amelyet a pénzügyi válság miatt szenvedtek el. Vannak  persze kivételek: biztosan ilyenek, akiknek igen  magas a fizetésük. Morbidul hangzik, de ha valaki nem feltétlenül bizonyos abban, hogy megéri a nyugdíjat,  szempont lehet a döntésénél az  is, hogy a névre szóló magánnyugdíjpénztári számlán gyűlő megtakarítás - legalábbis az illető nyugalomba vonulásig  - örökölhető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!