Gazdaság

2009.08.14. 02:29

Nyugalmas szezon - idén elmaradt a gyümölcsborogatás

Csala, Pátka, Székesfehérvár - Idén elmaradt a gyümölcsborogatás, a termelői tiltakozások sorozata. Nem mintha hiányozna... Vajon most mindenki elégedett? Vagy elfásult volna?

Zsohár Melinda

Halkan mondhatjuk a fogyasztók nevében, hogy ízletes magyar őszibarack már 140-200 forintos kilónkénti ártól kapható, s ez örömmel tölti el a kispénzű vásárlót. Ráadásul mivel mostanság a kopasz és a sárgabélű barack dívik, a szőrös, fehérbélű, kisebb szemű fajták általában az alacsonyabb árfekvésű cikkek között szerénykednek a gyümölcspultokon. Pedig e fajtákat is sokan szeretik. A nagybani gyümölcstermesztők azonban kevésbé örülnek az iménti hírnek. Az alacsony felvásárlási árak sújtják őket, annál is inkább, mivel nagy tételben nem az étkezési célra termelt gyümölcs kel el, hanem a konzervgyárak, a léként feldolgozó cégek keresletétől függ az azévi nyereség.

- Valóban elmaradtak a gyümölcsbotrányok, ami szerintem inkább jó hír, akármennyire figyelemfelkeltő is lehet egy-egy akció - szögezi le Szabó József, a Magyar Zöldség- és Gyümölcs Terméktanács elnöke. - Egyébként eredményt még egyszer sem hozott e drasztikus eljárás - fűzi hozzá meggyőződéssel. Gyakran kérdezzük Szabó Józsefet a témában, s nemcsak a terméktanácsi elnökség okán, hanem mert maga is Fejér megyei gyümölcstermesztő, Csalán fekvő birtokain eper, kajszi, s most őszibarack terem. Valamennyi gyümölcsből meghirdeti a Szedd magad! akciót, igaz, a közeli Pátkán, a Lukács-birtokon szintén őszibarackot kínálnak saját kezű szüretelésre. Itt már 130 forintért veheti le a fáról az érintetlen gyümölcsöt, aki rászánja magát.

- Öt éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, a termelők is másként látják a viszonyokat, s valamennyire felkészültek a kereslet-kínálat változásaira - von mérleget Szabó József. Valós kárenyhítési rendszert sem sikerült kidolgozni, ez is tapasztalható, miként azzal is szembe kell néznie a termesztőknek, hogy a kedvezőbb földrajzi adottságú országokban olcsóbban terem a gyümölcs. S a honiak azokkal versenyeznek, de öntözés nélkül aligha sikeresen. S kevesen mennek el maguknak gyümölcsöt szedni - autó, benzin, pénz kell hozzá. Pátkán a termés alig 20 százaléka fogy el így.

A meggy az idén is nyomott áron kelt el, 30-50 forint között. A magyar termés 95 százaléka rázott meggy, lének, befőttnek kerül. A sárgabarack viszont jól értékesült, a magyar kajszit kedvelik Európában. A leggyengébb minőségért adtak 50 forintot, a legjobb étkezési barack kilója helyenként egy eurót is kóstált. A dinnyések között volt, akinek kilyuggatta a jég a termését, miként az almásokban is nagy pusztítást végzett helyenként a csapás. Másutt a disznók ették fel a nyári almát. De az ipari almával még baj lesz, ilyen hírek hallatszanak! Őszibarackból az egész kontinensen sok termett, millió tonnákkal több, mint ami eladható. A vevők tehát jól jártak, de nem vágják-e ki fáikat a termelők haragjukban? S két év múlva mennyibe kerül majd a barack?

A dinnyetermelők idén összefogtak

- A dinnyermelők szövetsége idén először tett kísérletet határozott összefogásra, s úgy tűnik, rész-sikert arattak. A maroktelefonos, termőföldet soha nem látott nepperek nem tudták úgy tönkretenni a piacot, mint korábban - mondja Jakab István, a Magosz elnöke. Persze a helyzet változatlanul súlyos, de már ez is valami. A szociális bolthálózat alternatívakénti megjelenése részmegoldás Konrád Istvánné Magosz-gazdasszony szerint is, de egyfajta segítséget jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!