agráröröklés és a generációváltás

2020.02.09. 07:25

Nyit a fiatalokra az agrárium

Évindító sajtótájékoztatót tartott pénteken a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) Fejér megyei szervezetének elnöke.

Sági Zoltán

Varga Imre István, a NAK megyei elnöke Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Elhangzott: az idei év nyitásaként közel száz fiatal gazda számára tartottak tájékoztatót az agráröröklésről és a generációváltásról. A szektor gyors ütemű elöregedése kiemelt feladattá teszi a fiatalok bevonását az agráriumba. Ezért 2020-ban is folytatódik a „Gazda leszek!” program, amely a 13 és 18 év közötti pályaválasztó fiatalokat szólítja meg. A Fejér Megyei Önkormányzat égisze alatt megalakult továbbá a Fejér Termék bizottság, amely pályázatot hirdetett azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse a megyében hagyományos eljárással készülő, kiemelt minőségű termékeket.

Év elejétől a kamara végzi a családi gazdaságok nyilvántartását, emellett átvesz a mezőőr-szolgálattal, a hegyőrséggel és a meg nem művelt területek nyilvántartásával kapcsolatos teendőket is. Összességében kevesebb bürokratikus feladatot hagyva a termelőknél. Elkészült az idei információs füzet is az őstermelők adózásáról, amelyet a NAV honlapjáról tölthetnek le az érdeklődők.

A tájékoztatón elhangzott: az idei enyhe tél minden bizonnyal elősegítette a mezei pockok elszaporodását. Ezzel kapcsolatban az előírás szerinti védekezésre hívták fel a gazdák figyelmét, hiszen a meg nem engedett mérgek kihelyezése hatalmas veszélyt jelenthet a hazai ragadozómadár-állományra, amelynek ritkulása ismét csak a mezei pockok elszaporodását vonná maga után.

Varga Imre István, a NAK megyei elnöke
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A tájékoztatón Varga Imre István határidőkre is figyelmeztetett. Az idei őstermelői betétlapot március 20-ig lehet kérvényezni. 2021-től a betétlapot kivezethetik, de idén még szükség van rá. A méhészeti járművekre pedig február 15-től április 15-ig lehet a támogatási igényeket benyújtani.

A NAK megyei elnöke február 21-én, pénteken 14 és 16 óra között fogadóórát tart Székesfehérváron, a megyei kamara Fürdő utcai székhelyén. Előzetes időpontfoglalás szükséges, amelyre február 19-ig van lehetőség a [email protected] titkársági e-mail-címen. Ugyanide várják, tehát előzetesen, a megválaszolásra váró kérdéseket is, a felkészülés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában