Gazdaság

2010.01.05. 03:28

Népszerűsítenék a hiányszakmákat

Székesfehérvár - Akár havi tízezer forintot is hazavihet majd az a nebuló, aki a kijelölt hiányszakmák valamelyikének elsajátítását választja ki.

Miskei Anita

A hiányszakmák népszerűsítése komoly gondot jelent, a munkaerő piacán jelenleg sincs összhangban a szakképzés és a piaci szereplők igényei. Ezen változtatnak a szakemberek. Havi 10 ezer forint ösztöndíjat kapnak februártól azok a szakiskolai tanulók, akik a regionális fejlesztési és képzési bizottságok által kijelölt szakmák közül választanak. Ősztől a tanulmányi eredménytől függ az ösztöndíj mértéke - derül ki a Magyar Közlönybeli kormányrendeletből. A bizottságok január 15-éig jelölik ki az ide sorolható 10-10 szakmát. A regionális fejlesztési és képzési bizottságok a regisztrált állástalan pályakezdők, a régióban a bruttó hozzáadott értéket tartalmazó KSH-adatok, illetve a munkaerő-piaci prognózis alapján választják ki azt a 10-10 szakmát, amelynek tanulói jogosultak az ösztöndíjra. Az első félévben minden jogosult automatikusan 10 ezer forint ösztöndíjat kap, a következő félévben a tanulmányi eredménytől függ az összeg. A 2,51 és 3 közötti átlagra jár a 10 ezer forint, aki 4,51 felett teljesített, az 30 ezer forintot kap. A második féléves ösztöndíj júliusra és augusztusra is jár. A 2009-2010-es tanév második félévében, tehát idén februárban indul a program. A szakiskolák az ösztöndíj 2 százalékát kapják meg lebonyolítási költségként a szakképzési és felnőttképzési intézettől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!