Gazdaság

2011.12.08. 06:55

Népszabadság: megadóztatni a gazdagokat

"A gazdagok és a szegények közötti szakadék az utóbbi három évtized összehasonlításában mostanra vált a legnagyobbá, ezért indokolt a gazdagok megadóztatása."

MTI

Idézi a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanulmányát a csütörtöki Népszabadság.

A szervezethez tartozó 34 országban a leggazdagabbak 10 százalékának a jövedelme kilencszer szárnyalja túl a legszegényebbek 10 százalékáét. A legkirívóbb a szociális szakadék az OECD két latin-amerikai tagja, Chile és Mexikó esetében, ahol az említett különbség huszonötszörös.
   
A lapnak nyilatkozó Vámosi-Nagy Szabolcs szerint Magyarországon a leggazdagabbak és a legszegényebbek közötti jövedelem különbség hétszeres, hasonló a hatszoros különbséget mutató német, dán, svéd adathoz.   
Az OECD éppen arra biztatja a kormányokat, hogy az adórendszereiket vizsgálják felül oly módon, hogy ez biztosítsa a leggazdagabbak hozzájárulásának igazságos arányát az adóterhekhez. A jelentés szerint ez történhet a gazdagok jövedelmi adójának emelésével, az adókibúvások és adólevonási lehetőségek megszüntetésével, miként a vagyonadó bevezetésével, illetve kiszélesítésével is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!