Gazdaság

2009.07.01. 02:28

Nem akartak vállalkozók lenni

Székesfehérvár - A magas költségek miatt döntött a Videoton ipari parkja porta- és biztonsági szolgálatának kiszervezése mellett - válaszolta a vezérigazgató lapunk megkeresésére.

B. Kiss László

Egy olvasónk panasszal fordult lapunk szerkesztőségéhez. Szavai szerint csaknem harminc, a Videoton Ipari Park vállalat alkalmazásában álló, a portaszolgálatnál dolgozó személynek szűnt meg a tegnapi nappal a munkaviszonya. Van, akinek közös megegyezéssel, s van, akinek felmondtak. Az álláshelyek megszűnése előtt a Videoton az érintett dolgozóknak felajánlotta, hogy zömüket vállalkozóként és minimálbérért tovább foglalkoztatná egy kft. Ez azonban - mint mondta - panaszosunk számára is elfogadhatatlan volt, hiszen mint mondja: vállalkozóként kevesebb pénzt kaptak volna, a vállalkozói igazolvány kiváltása költséget jelentene, és bármikor megköszönhették volna nekik a munkát. A panaszosunk is elmúlt ötvenéves. Hol talál ő most majd munkát? - kérdezi. A leépítés - elmondása szerint - egyébként nem csupán a portaszolgálatot, de - ha kisebb mértékben is - a biztonsági szolgálatot is érinti.

A panasszal megkerestük Sintó Ottót, a Videoton holding vezérigazgatóját, aki ugyan szabadságát tölti, a panaszra azonban mégis azonnal reagált.

Június 30-án 21 portaszolgálati dolgozónak szűnik meg a videotonos munkaviszonya - pontosított. Az ok: a Videoton Ipari Park bérlőinek a költségérzékenysége a válság következtében jelentősen megnőtt. Kifogásolták, hogy a biztonsági és portaszolgálat költségei túlságosan magasak. Az okokat elemezve arra jutottunk, hogy - a környezetünkben szokatlan módon - a Videoton ezeket a dolgozókat főállásban foglalkoztatja, ami számunkra sokkal magasabb költséget jelent, mint a kiszervezett változat. Tekintettel arra, hogy ezeket a költségeket a bérlők nem kívánták tovább elviselni, és arra, hogy a Videoton általi főállású foglalkoztatás az adott területen szokatlan, a kiszervezés mellett döntöttünk. Megállapodást kötöttünk egy általunk régóta ismert, de a Videotontól független céggel a szolgálat ellátásáról. Valamennyi érintett dolgozónak felajánlottuk a választás lehetőségét: a törvényes járandóságok melletti felmondást, vagy a közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetést, és emellett a garantált továbbfoglalkoztatást a külső kft. alkalmazásában, de ugyanazon a munkahelyen. A 21 dolgozó közül 17 a felmondást, és az ezzel járó végkielégítést választotta, négyen pedig a közös megegyezést és a továbbfoglalkoztatást. A Videoton nem csak a törvényes előírásokat vette teljes mértékben figyelembe, de az alvállalkozóval kötött megállapodás feltételeiben - az üzletszerűség szem előtt tartása mellett - a lehető legnagyobb méltányossággal igyekezett viseltetni dolgozói iránt. Sajnálatosnak tartjuk, hogy csak négyen éltek az általunk felkínált lehetőséggel. A 17 dolgozó számára sem kizárt azonban, hogy ajánlatot kapnak a szolgáltatást végző kft.-től, de számukra - miután az összes törvényes járandóságot kézhez vették - nincs garancia a további foglalkoztatás időtartamára, sem egyéb feltételeire - nyilatkozta Sinkó Ottó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!