Gazdaság

2016.11.17. 06:38

Negyedszázados az új Videoton

1991. december 5-én, a Videoton Oktatási Központban zajlott le az a versenytárgyalás, amihez az új Videoton születése köthető. Nem valószínű, hogy létezett olyan személy – beleértve ebbe az új tulajdonosokat is –, aki akkor el tudta volna képzelni, hogy 25 év múlva a Videoton lesz az ország legtőkeerősebb hazai magántulajdonú cége.

B. Kiss László

Az új Videoton 1992-ben hatezer fővel indult, és mintegy 8 milliárdos árbevételt ért el. 2015-re árbevétele meghaladta a 154 milliárdot, és 10 ezer dolgozóval az Audi, a Bosch és a GE után a 4. legnagyobb ipari foglalkoztatójává vált. Közülük ötezret Fehérváron alkalmaz a cégcsoport.

A fenti számok jól illusztrálják azt az utat, amelyet a Videoton negyedszázad alatt bejárt. Ám a növekedés nem volt töretlen, mint már életében annyiszor, a 25 év alatt a Videotont többször is teljes megújulásra kényszerítették a körülmények.

Az új Videoton történetében két korszakhatár is van – mondja Sinkó Ottó vezérigazgató.

Az első korszak 2000-ig tartott, és amelyet a – jobb szó híján – magyarul bérmunkának nevezett tevékenység fémjelez. Ezt az időszakot az árbevétel, s még inkább a létszám rendkívül látványos növekedése jellemezte.

A lendület 2000-ben tört meg: a kiugró minimálbéremelés hatására nagy létszámot foglalkoztató projektek mentek el a Videotontól (s egyben Magyarországról is).

A következő években a teljes vevőkör kicserélődött, a Videoton életében pedig egy intenzív fejlődési szakasz vette kezdetét, amely eredményeként a bérmunkát – mint Sinkó Ottó fogalmaz – a teljes kompetenciájú, teljes felelősséggel járó gyártás, a contract manufacturing váltotta fel, olyan gyártásé, ami már saját alapanyagot, saját technológiát és saját mérnöki tevékenységet feltételez, és jelentősen megnöveli a hozzáadott értéket.

A második cezúrát a 2008-2009-es válság jelentette. A Videoton ezt a válságot versenytársainál sokkal jobban viselte, és ez után nyerte el mai arculatát, ekkortól alakult ki a jelenlegi cégstruktúra. A szakképzett dolgozók, a mérnökök, illetve egyéb felsőfokú végzettségűek aránya is ekkor indult dinamikus növekedésnek.

A válság okozta megtorpanás után – nem függetlenül a sokmilliárdos nagyságrendű technológia-bővítéstől és a kiváló pénzügyi stabilitástól – ismét emelkedő pályára állt a cégcsoport. Olyannyira, hogy 2015-re az új Videoton történetének legeredményesebb évét könyvelhették el. A cégcsoport az országos toplistán 10 pozíciót javítva az 52. helyre került, és fennállása óta először bekerült a Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Romániát, Szlovéniát, Bulgáriát is magába foglaló régiós TOP 500-as körbe.

A túlnyomórészt elektronikai gyártással, de robotizálással, műanyag-fröccsöntéssel és fémmegmunkálással is foglalkozó Videotont ma már nem csak Magyarországon „jegyzik”. A cégcsoportnál felhalmozott tőke, technológia és tudás folyamatos növekedése eredményeként a Videoton iparágán belül az európai székhelyű szerződéses gyártók között 10 éve rendre az első 3-5 között van.

- A válság óta az árbevétel több mint a duplájára nőt, és 2016-ban tovább fog nőni. A Videoton a székesfehérvári önkormányzat – tudomásunk szerint – legnagyobb adófizetője, iparűzési adóban és építmény adóban több mint 1 milliárd forintot fizet be évente. Dolgozóink között igen gyakoriak a generációk óta a Videotonhoz kötődő családok. A cégcsoport változatlanul erősen kötődik a városhoz, s ezen ezután sem kívánunk változtatni. A tulajdonosok változatlanul elkötelezettek azt illetően is, hogy a cégcsoport magyar magántulajdonban maradjon – mondta el a Sinkó Ottó, akitől azt is megtudtuk, hogy a további növekedésnek egyedül a munkaerő hiánya szab gátat, ami új, a korábbitól eltérő növekedési modell kidolgozását teszi szükségessé.

– Ebben az új munkaerő-piaci helyzetben csak azok a cégek tudnak továbbra is prosperálni, amelyek a versenyképes bérek, a vonzó karrier lehetőség, a hosszú távú stabilitás mellett az élet egyéb területein is olyan perspektívát és pluszjuttatásokat képesek adni a dolgozóiknak, amelyek őket tartósan a céghez vonzzák és kötik. Meggyőződésünk, hogy Videoton ilyen cég lesz – jelentette ki a vezérigazgató.

Ranczné Rácz Gyöngyi (Gazdasági vezérigazgató-helyettes):

Végzős diákként 1977-ben léptem át először a VIDEOTON kapuját. Azóta itt dolgozom. Úgy gondolom, hogy ez mindent elmond

Simonné Dr. Vágó Erzsébet (Jogi igazgató, jogtanácsos):

Az ismeret átadása, tanulás másoktól, sok SIKER ( csupa nagy betűvel)! és szürke hétköznapok, ez mind Videoton. Az eszem és szívem benne van.

Tunkli Mihály (Vezérigazgató-helyettes Üzletfejlesztés):

Nekem a Videoton adta meg a kitörés lehetőségét, s a sors ajándékaként részt vehettem a Videoton újjáépítésében, részesülhettem a sikerekből, olyan dolgokkal foglalkozva, melyekben örömömet lelem.

Horváth Zoltán (Igazgató, Nemzetközi projektek):

Az üzlet iskolája, a közös munka terhe és öröme.

Káldi Gábor (Controlling igazgató):

Több, mint munkahely. Tér és lehetőség, amivel élni kell.

25 év állomásai

1992

Az első új elektronikai szerződéses gyártási üzlet: (CM) a Mars Electronics-al. A Philips RCD2 finommechanikai szerelés, az SHW olajszivattyú szállítás, és az Opelnek hangszórók szállítása folytatódik. Az Euroton Kft. megalapítása

1992 – Kézi beültetés a Mars projektben a Rákóczi III épületben

1993

Az Emerson beköltözik a Videoton Ipari Parkba. A Mars projekt felfut, kifut az RCD2. Tárgyalások az AFL, IBM, Matsushita cégekkel. Fehérváron elindul a Michels kábel konfekcionálás.

1994

Elindul az IBM Slider projekt Székesfehérváron. Az AFL Videoton Kft. – a mai VT Autóelektronika Kft. – megalakítása relék és elektronika gyártására, 26 fővel. Enyingen és Veszprémben újabb kábelkonfekcionálás indul a Michels-el közösen

1995

Az MBVideo-val CD lejátszó előlapok szerelése indul a TV Kft-nél, 50 beültető gépet telepítenek át. Ugyanezekhez a Galvanoplastic Kft-nél műanyag előlapok gyártása indul. Befejeződik a Videoton márkanevű TV-k gyártása. Az első új PCBA beültetési üzlet ABB számára a VT Informatika Kft-nél.

1996

Elindul a zöldmezős IBM HDD gyártás Székesfehérváron. Elindul a Texas Instruments motorvédő kapcsolók illetve a Kenwood autórádiók gyártása Székesfehérváron. Az MBVideo idetelepíti Panasonic mini audiok gyártását. PHILIPS mini audio hangdobozok gyártása indul el Veszprémben. A VT Galvanoplastic Kft-ből kivált a műanyag üzletág, létrejön a mai VT Plastic Kft.

1996 – AFL relé szerelés a 29-es épületben

1997

Az MBKE cég – a mai VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. – megvásárlása. Felépül Veszprémben az IBM Slider gyár első üteme. A törökszentmiklósi és kunhegyesi telephelyek megvásárlása Elindul a Sanyo akku csomagok szerelése Kaposváron.

1998

Elindul a Philips DAP konyhagépek gyártása Kaposváron. Törökszentmiklósón elindul a stancoló üzem. A Goodmans részére autóipari hangszórógyártás indul Kunhegyesen. A Wagner cég áttelepíti festékszóró berendezéseinek gyártását Székesfehérvárra. SONY hangdobozok gyártása indul a VT Audió Kft-nél Veszprémben. Ugyanott professzionális CANTON, TANNOY, BÖSENDORFER hangdobozok gyártása indul. A VT Informatikánál IBM tápegységek gyártása indul az ABB-nek.

1999

Kábelkonfekcionáló vállalat indul Törökszentmiklóson is. A Texas áttelepíti olaszországi gyártását egy új csarnokba. Valeo Electronics kooperáció: VT Autóelektronika 4-es gyár indulása. Intenzív akvizíciók: BRG Rt., Semilab Rt., Stara Zagora-i DZU AD megvásárlása.

1999 – Goodmans hangszórógyártás Kunhegyesen

2000

Set top box gyártás indul a Bull Electronics céggel. EbmPapst ventilátor elektronika gyártás elindul a VT Informatikánál. Óriási minimálbér emelések hatására stratégiai váltás: intenzív technológiai beruházások, fejlesztési és termékbevezetési tevékenységek felvétele a szolgáltatási portfólióba.

2001

HP irodai eszközök kezelő paneljeinek gyártása indul Veszprémben. Philips hajszárító gyártás indul Kaposváron, Brother fax NYÁK-szerelése a VEM Kft-nél. A Denso részére az első Videoton tervezésű gyártósor leszállítása: A mai VT-ASYST elindul a VT Informatikánál. Sárbogárdról kivonul a VDO: a szervezet a VEM részévé válik. Megindul a Videoton önálló elektronikai beszerzési tevékenysége a Sony Balcelona TV paneljaiba.

2002

Minimálbér emelés + dotcom lufi: a Kenwood és a Panasonic beszünteti európai gyártását. Az IBM merevlemezgyártó üzletága is bejelenti kivonulását. A Philips hajszárító gyártás áttelepítése Kaposvárról a DZU-ba. Philips vasaló gyártás indul Kaposváron. Schneider Electric számára kismegszakítók és villanykapcsolók gyártása indul a DZU-ban. Megalakul a VT Metal Kft. a galvanizálás és a fémmegmunkálás összevonásával.

2003

A duplájára nőtt minimálbér: az AFL áttelepíti kábelkonfekcionáló tevékenységeit Romániába. Bezár a veszprémi IBM Slider. Eaton-Videoton együttműködés elindul. Az ALSTOM számára vasúti elektronika gyártása kezdődik a VT Informatikánál. A veszprémi műanyag fröccsöntés átkerül a VT Plastic-ba, létrejön a mai két telephelyes cégstruktúra.

2004

A Bosch műszerfal gyártás: a VT-Plastic belép az autóipari dekoratív alkatrészek piacára. Kaposváron a Braunnak borotvatisztító, az Eaton/Holecnek életvédelmi megszakítók gyártás indul. A DZU-ban Sensus vízóra szerelvény és BRAUN epilátor és borotva szerelvények gyártás indul. SAGEM faxok gyártás indul a VT Elektromechanikánál. Megalakul a VIDEOTON EAS Kft., a nem autóipari elektronikai szerelések (VEM, a TV kft és az Informatika PCBA) összevonásával.

2005

A Saia Burgess és a Visteon is a VT Autóelektronika vevői lesznek. Braun konyhagépek gyártása indul Kaposváron. A Carrier a VT Informatika vevője lesz hűtőpultok lemezalkatrészek gyártására. A 3M-nek nagy sorozatú műanyag alkatrészek beszállítása kezdődik Kaposváron. A VEAS-ban set-top-box gyártás indul a SAGEM számára.

2006

Törökszentmiklóson elindul az autóipari préselt alkatrészek gyártása a Lander (későbbi JCI) számára. Autóipari kábelkonfekcionálás indul a DZU-ban az AFL számára. A VT Plastic is Valeo beszállító lesz. Az NCR a VT Informatika vevője lesz. Árammérő elektronika gyártása indul a VEAS-nál az Actarisnak. A nagyvenyimi KVJ Művek Rt. beintegrálása a Videoton csoportba.

2007

A Braun vasalógyártás áttelepítése Barcelonából Kaposvárra. Műanyag alkatrészgyártás a Suzuki Swifthez és a DM PSS számára autóipari audió termékek alkatrészeinek gyártása Veszprémben. VISTEON műszerfal alkatrészek gyártása a VT Plastic-nál. A VIDEOTON HOLDING ZRt. elnyeri az év legjobb magyar TOP 200 vállalata díjat.

2008

A Sanyo-val újraindul az együttműködés az akkupack gyártásra, Marcali telephely megvásárlása. Az AFL kábelszerelő projekthez ukrajnai telephely létrehozása helyi partnerrel. A GE konténer projekt elindul a VT Rendszertechnikában. Új üzletek a DZU-nál: KOPP villamos szerelvények, Liebherr hűtőgép műanyag alkatrészek, Legrand konnektorok, ABB kismegszakítók. Törökszentmiklósi lemezmegmunkálással foglalkozó telephely beintegrálása a VT Informatikába, ezáltal kialakult a mai VTES Kft..

2009

Galvanizálás indult a VT Metalnál a Delphi-nak. A Hager 250 féle termék gyártását telepíti a VEAS-hoz. Porfestési technológia indul a VT ES-nél. Az első Fuji NXT sor megvásárlása a VEAS-hoz: kialakul a mai modern beültető technológia.

2010

Eaton/Möller számára kisfeszültségű rendszer megszakító alkatrészek megmunkálása indul a VT Metalnál. NPI és stratégiai beszerzési tevékenység indult az Elektroplastnál.

2011

SEWS műanyag alkatrészek gyártása indul a VT Plastic-nál. Az STS Technology Kft. – a mai VT Mechatronics Kft. – megvásárlása. Új üzletek a Barco, Socomec, BAG cégekkel a VEAS-nál. BWI legéscsillapító elektronika gyártás a VT AE-nál. A Ventifilt Zrt. megvásárlása.

2012

TE Connectivity együttműködés indulása a VT Plastic új üzemeként. Új üzletek a VT Metal Galván üzletágánál: LUK kuplung alkatrészek, HVCC klímakompresszor alkatrész, Infineon hűtőlapok. BOSCH sziréna szerelvények gyártása indul Veszprémben. One Acces router gyártás indul a VT AE-nál.

2013

A GHD részére prémium hajszárító gyártás indul Kaposváron. Az Emerson csoport több új üzletet ad a VEAS-nak. 75 éves lett a Videoton.

2013 – Philips Sapphire gyártás tisztatérben Kaposváron

2014

DZU-ban tekercs gyártás indul Schneider Electricnek. A Veas-ban elindul az Osram LED gyártás. VT-Asyst + Holding Fejlesztés: Mintegy 40 automata gyártógép és 15 automata mérőrendszer fejlesztése a VT Autóelektronika, VT Plastic, IBIDEN. DENSO, INFINEON, FESTO, Sanmina számára.

2015

Holding támogatással Formlabs 3D nyomató gyártás Székesfehérváron: 10 év után újra van mechatronikai szerelés. Elektronika: VEAS, megmunkált alkatrészeket: VT Metal. A VT ES festett lemezalkatrészeket gyárt, és a termék végszerelését és tesztelését végzi. Stúdió mikrofon gyártás Kaposváron az AKG-nak. Li-ion akkumulátor pakkok gyártása indul a Peiker (Valeo). A Mars Drinks ital automaták lemezházait szállítja és szereli a VT ES, elektronika: VEAS. A győri Tipa kft (Audi célgépgyártó) a Videoton tagjává válik.

2016 – Fuji NXT SMD beültető sorok az Autóelektronikában – 231-es épület

2016 (a 25. év)

VEAS BG kft megalakítása Stara Zagorában: az elektronikai szerelési kapacitás többszörösére nő. KTL festési technológia indul a VT Metalban. Az AVM-el router gyártása indul a VEAS-ban. A VT ES és a VT-Mechatronics együttműködést kezd az Apex cégcsoporttal.

2015-ös árbevétele alapján a Videoton a hazai TOP200-ban 10 helyet javítva az 52. eddigi legjobb helyezését érte el, és fennállása óta először bekerült a régiós (Közép-európai) TOP500-ba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!