Gazdaság

2009.12.17. 03:29

Móré Attila, az év vállalkozója

Székesfehérvár - Az Év Vállalkozója Díjat nyerte el Móré Attila, a fehérvári Alpha-Vet Kft., vagy ahogy a köznyelv ismeri: a fehérvári állatkórház igazgatója az idei vállalkozók napján.

Fejér Megyei Hírlap

 

- A rendszerváltás után három évvel vette át az akkor még állami lókórház vezetését. Nagy fába vágta a fejszéjét: a csőd szélén álló, s így privatizációra kiajánlott intézmény 15 főt foglalkoztatott, és 10 milliós forgalmat generált. Ma több mint 300-an dolgoznak az Alpha-Vetnél, és 10 milliárd forint a forgalmuk. Hogy tudott ekkorát lépni a növénytermesztő családból származó, vidéki állatorvos?

- Első generációs értelmiségi voltam a családban, s a célom a továbblépés volt. A termelőszövetkezet, ahol dolgoztam, tönkrement, az édesanyámat pedig be kellett hoznom a fehérvári kórházba. Az alatt a pár óra alatt, amíg vártam rá, bementem az állatkórházba. Itt mondta az ügyvezető, igazgatót keresnek. Senki nem akarta elvállalni, én megtettem. Keresnünk kellett egy melléktevékenységet, hisz a terület hatalmas volt, a kisállatgyógyítás pedig gyerekcipőben járt, sőt, a haszonállatokat sem hozták már be. A raktárakat bérbe adtuk, elkezdtünk tápokkal, gyógyszerrel kereskedni, amellyel mára 10 milliárdos forgalmat generálunk. Nagy sikertörténet ez, de szerencsénk is volt. Jó időben voltunk jó helyen, de ehhez az a tudás, a munka tisztelete is kellett, amelyet a szüleimtől tanultam. Kellett merészség, kockázatvállalás, s kreatív útkeresés is.

- Szükség is lehetett erre, hisz akkor az állatgyógyszer-forgalmazás állami kézben volt. Ami viszont meglehetősen döcögősen működött.

- Akkor még évente egyszer lehetett gyógyszert rendelni, ma ott tartunk, hogy naponta kétszer tesszük ezt meg. Észrevettem, új világ jön, rájöttem, lesz kereslet a szolgáltatásra. Utána már kellett a kollégák munkája, szakmai tudása is ahhoz, hogy az ország egyik legjelentősebb állatgyógyszer forgalmazójává válhassunk. A cég teljes bevételének felét ez a vonal adja. Az általunk forgalmazott gyógyszerek 95 százaléka importból származik, kevés az itthon gyártott gyógyszer.

- Talán ezért látott lehetőséget a Phylaxia 1912. Holding Nyrt. gyógyszergyártóban, amellyel megalapították a Phylaxia Pharma Zrt.-t. Ez a cég kutatás-fejlesztésre 180 millió forintot nyert nemrég egy pályázaton. Mi a cél?

- Létrehoztunk idén egy termékfejlesztési igazgatóságot, melynek keretein belül új gyógyszerek kikísérletezésén fáradozunk. Már nem csak kereskedünk, magunk is fejlesztünk gyógyszereket. Az Új Magyarország vidékfejlesztési program támogatásával pedig, amelyhez 120 millió forintot teszünk, két új gyógyszer kifejlesztésén dolgozunk. A Phylaxia Pharma bábolnai telepén zajlanak a fejlesztések. Más új irányvonalat is felvázoltunk a közeljövőre: a kis, úgynevezett pet-food kereskedéseket szeretnénk bevonni franchise rendszerszerűen a vállalkozásunkba. A tőke nélküli kényszervállalkozásoknak nem lesz más esélyük a túlélésre. A közös beszerzés-politikával, egységes arculattal, eladóhelyi reklámokkal, a szakmai munka növelésével legalább a felét meg tudjuk menteni, s ezzel magunknak is piacot szerzünk. E törekvésünk miatt a legnagyobb hazai multinacionális pet-food kereskedő vállalat, amely első számú vevőnk volt, hisz egymilliárdot tett hozzá a forgalmunkhoz, kilistázott bennünket. A magyarázat az volt, hogy aki a kis magyar vállalkozások megmentésén fáradozik, az ő partnerük nem lehet. Nem baj, nehezen ugyan, de végül túléltük ezt is.

- Az új utak kereséséhez sorolnám a saját tápok létrehozásának tervét is.

- Ezen a téren az a szomorú, hogy mivel nincs gyártóüzemünk, ezért bérgyártásban hozzuk létre a termékeinket. Ám sokszor Csehországból, Szlovákiából olcsóbban hozzuk haza a saját termékeinket, mintha itt gyártatnánk le őket. A közterhek, az energiák, az adók teszik drágává a hazai gyártást. Pedig nem kis tételről, 2 ezer tonnáról beszélünk.

- Az Organit Kft. felvásárlásával milyen tervei vannak?

- Ez egy zöldmezős takarmánygyár Balatonfűzfőn, ahol Balaton-felvidéki tőzegből készítenek humilsavas termékeket. Ezek szuper ásványianyag- és mikroelem-koktélok, amelyektől az állatok, sőt, az elszegényedett földek is kivirulnak. Spanyolországtól Egyiptomig, Olasz- országtól Svédországig sok helyre exportáljuk az itt készült termékeket.

- Mindezek ellenére januártól visszavonul.

- A kollégáim jóvoltából ezt megtehetem, s úgy érzem, szükségem is van erre. A vállalkozásaimnak örökös kell, így most a családalapítás lett az elsőszámú célom. Pihentetem a vállalkozói virtust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!