Gazdaság

2011.07.25. 10:59

Mobilfizetés kártya és készpénz nélkül

Összefogott hat magyarországi szoláltató annak érdekében, hogy a piacon minél gyorsabban elterjedjen a mobil alapú NFC (Near Field Communication) megoldás, ezen belül a mobiltelefonnal történő fizetés és vásárlás.

MTI

A  szolgáltatók hétfői közös közleménye szerint a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone, illetve a MasterCard, az OTP Bank és SuperShop megalakítják a Magyar Mobil Tárca Egyesületet azért, hogy Magyarországon az elsők között indulhassanak el mobil NFC alapú szolgáltatásokat Európában. A hat piaci szereplő 2011-ben kísérleti alkalmazásokkal teszteli a megoldást, majd a tervek szerint 2012-ben elindítja a kereskedelmi szolgáltatásokat.

A NFC egy néhány centiméter távolságra tervezett, vezeték nélküli kapcsolódási technológia, amely lehetővé teszi, hogy két vagy akár több eszköz is biztonságos csatornán és érintés nélkül kommunikáljon egymással, s adatokat cseréljen ki.

Az NFC alapú szolgáltatásoknak csak egyik része a mobilfizetés kártya és készpénz nélkül, hiszen alkalmazási területe kiterjedhet a hűségkártyákra, a kuponokra, illetve a közlekedési- és belépőjegyek elektronikus vásárlására is.

A szolgáltatás elterjedése szempontjából kiemelten fontos, hogy minél több helyen lehessen használni, függetlenül attól, hogy melyik operátor előfizetője az ügyfél.

Az egyesület azt is szeretné elérni, hogy minél több partner csatlakozzon az új szolgáltatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!